НОВИНИ ПЛЮС

10.06.2011

Янукович майже виконав обіцянку Обамі

Україна практично виконала зобов’язання щодо вивозу збагаченого урану зі своєї території, повідомив Прем’єр–міністр Микола Азаров. Слова глави уряду журналістам передав його прес–секретар Віталій Лук’яненко, розповідаючи про результати зустрічі Азарова з гендиректором МАГАТЕ Юкіа Амано у Відні. Прем’єр переконаний, що такими діями Україна зробить значний внесок у світову безпеку, повідомляє «Інтерфакс–Україна».

Нагадаємо, в квітні 2010 року на Вашингтонському саміті Президент Віктор Янукович заявив, що Україна позбудеться всіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну і фінансову допомогу в цьому питанні з боку США. Україна також узяла на себе зобов’язання вивезти залишки високозбагаченого урану до проведення в квітні 2012 року наступного саміту з ядерної безпеки в Сеулі. Минулого року загальний обсяг вивезених ядерних матеріалів становив 106 кг.

Нідерланди не пускають Болгарію й Румунію в «Шенген»

Уряд Нідерландів заявив, що розгляне питання приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони тільки в 2012 році і лише за умови успішних реформ у цих дер­жавах. «Ухвалювати рішення ще рано, і нам, без сумніву, буде потрібно для цього більше часу. Ми вимагаємо від нових країн (членів ЄС) ефективно контролювати наші спільні кордони. Крім того, необхідно, щоб правові реформи в Болгарії та Румунії відбулися успішно і стали незворотними», — заявив учора міністр у справах імміграції Нідерландів Герд Леерс. За його словами, Амстердам ретельно вивчить рапорт Європейської комісії про правові реформи та антикорупційні заходи у двох названих державах, який буде опубліковано в липні, і тоді робитиме висновки.

Напередодні Європарламент проголосував за вступ Болгарії та Румунії до Шенгенської зони без подальших зволікань. Однак для приєднання до Шенгенської угоди нового партнера потрібна одностайна згода всіх 26 держав, які входять у цю зону. У Європейський Союз Румунія і Болгарія вступили 2007 року, але досі залишаються за межами «Шенгену», і в’їзд із румунською або болгарської візою на територію країн, що підписали Шенгенську угоду, заборонено.

Італія спонсорує лівійських повстанців

Уряд Італії виділить кредит на суму 400 мільйонів євро Національній перехідній раді Лівії. Про це заявив міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні на зустрічі «контактної групи з Лівії» в ОАЕ. У цю групу входять західні та арабські країни, які підтримують повстанців у боротьбі проти чинного глави Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі. За словами Фраттіні, частину цих коштів буде надано Бенгазі (столиці лівійських повстанців) грошима, решта піде на закупівлю палива. Кредит буде надано на пільгових умовах. За словами очільника італійського МЗС, гарантією цього кредиту стануть кошти Каддафі і наближених до нього осіб, заморожені на рахунках у банках Італії. За підрахунками Риму, це близько восьми мільярдів євро.

Андорра визнала незалежність Косова

Князівство Андорра стало 76–ю державою, яка визнала незалежність Республіки Косово від Сербії, проголошену 2008 року. За даними МЗС Косова, офіційне повідомлення про визнання незалежності було доставлено до посольства РК у Брюсселі.

Нагадаємо, 17 лютого 2008 року парламент Косова в односторонньому порядку ухвалив декларацію про незалежність краю від Сербії і оголосив про формування суверенної держави Республіка Косово. 2010 року Міжнародний суд ООН у Гаазі постановив, що при відділенні Косова від Сербії не було порушено міжнародне законодавство, проте більшість держав світу, в тому числі й Україна, незалежність Косова досі не визнала.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>