«Ви побачите нового Боутерсе!»

«Ви побачите нового Боутерсе!»

Позавчора в найменшій за територією країні Південної Америки — Республіці Суринам — склав присягу новий президент Десі Боутерсе. У 1980–х він уже правив цією країною, яка 1975 року здобула незалежність від Нідерландів. Тоді Боутерсе прийшов до влади в результаті військового перевороту — розпустив парламент, скасував Конституцію, жорстоко придушив опозицію. 1987 року він дозволив відновити основний закон, а з 1991 року в Суринамі відбуваються й вибори.

Поповнення, якого не чекали

Поповнення, якого не чекали

Приблизно п’ять мільйонів мешканців країн, які на цей час не входять до Європейського Союзу, невдовзі можуть стати повноправними громадянами ЄС. Як повідомляє французька газета «Ле Фігаро», нещодавно влада трьох нових держав–членів Євросоюзу — Румунії, Болгарії та Угорщини — ухвалила рішення стосовно надання подвійного громадянства представникам їхніх діаспор. За підрахунками, які наводить видання, отримавши паспорти цих країн, до ЄС увійдуть сотні тисяч нинішніх громадян Туреччини, Македонії, Молдавії, Сербії… та України. Щоправда, законодавством нашої держави подвійне громадянство заборонене. Проте вже й зараз деякі українські румуни та угорці можуть похвалитися наявністю ще й паспорта своєї історичної батьківщини. І якщо сусідні держави, заплющивши очі на наші закони, масово роздаватимуть «євросоюзне» громадянство, навряд чи багато хто знайде в собі сили від нього відмовитися, хоч би й довелося порушити українську Конституцію.

Брюссель, де багато диких... папуг

Брюссель, де багато диких... папуг

Брюссель — не австралійський Сідней і навіть не іспанська Барселона, де клімат значно південніший. Та попри це, у столиці Європи вже майже так само вільно, як і в названих містах, почуваються... папуги. Кольорове птаство прижилося в брюссельських парках ще кілька десятків років тому. Але якщо на початку 1970–х цих екзотичних мешканців там було всього лише близько 40 особин, то 2007 року їх популяція сягнула вже семи тисяч. А на сьогодні місцеві орнітологи оцінюють її вже в 10 тисяч, пояснюючи це відносно теплими зимами в Бельгії та тим, що городяни активно підгодовують птахів.

Всі статті рубрики