Не забуду «Батьківщину»!

14.08.2010

Завтра в партії «Батьківщина» має завершитися праймеріз — внутріпартійне проміжне голосування на конкурсній основі, яке тривало тиждень. Новий для України механізм визначення рейтингу кандидатів на місцеві вибори 31 жовтня лідери БЮТ неодноразово називали «перевіркою на міцність» i таким собі «очищенням» партії від зрадників, «тушок» та інших «лозинських». Праймеріз має міцну традицію в країнах сталої демократії, зокрема, США, але його впровадження БЮТівцями на українському ґрунті викликає скепсис експертів, повідомляє «Німецька хвиля».

Так, професор політології Олексій Гарань не виключає, що український праймеріз є радше політрекламою, ніж виборами. Водночас, на його думку, для БЮТ внутріпартійне оновлення «є об’єктивно необхідним після поразки на президентських виборах». Натомість знавець політичних технологій Володимир Цибулько вважає, що «ідея праймеріз по–українськи» для Юлії Тимошенко «служить додатковим інформаційним приводом і не більше». Адже «кандидатiв у кандидати» обирають не простi виборцi, а самi члени партiї.

Нагадаємо, що раніше голова Комітету виборців України Олександр Черненко висловив сумнів у зацікавленості партій розвивати внутрішню конкуренцію. Більш ефективним способом демократизації виборів він вважає їхнє проведення за відкритими партійними списками.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У вівторок власний «народний праймеріз» (голосування за кандидатів, яких партія висуватиме на місцевих виборах у районні, міські, обласні ради) почала партія «Сильна Україна». Як повідомляє УНІАН, цi праймеріз триватимуть до 1 вересня і відбуватимуться у двох форматах: через iнтернет, де голосуватимуть члени партії, та в мобільних пунктах усіх міст країни, де проголосувати зможе кожен місцевий мешканець. Із десяти запропонованих кандидатів люди обиратимуть трьох. За підсумками, лише найрейтинговіші стануть кандидатами в депутати до органів місцевого самоврядування.