Справжніх — не чекали

20.07.2010

Ще одна колізія виникла з приїздом в Україну представників міжнародної журналістської організації «Репортери без кордонів». Учора вони привезли звіт про дотримання свободи слова новою владою — невтішний для Януковича і Ко, а сьогодні зустрінуться з членами тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. «Репортерів» представляють генсек організації Жан–Франсуа Жульяр та керівник європейського відділу Ельза Відаль.

Але з «Репортерами» не може зустрітися ніхто з помітних посадовців адміністрації Президента: сам Віктор Янукович зараз перебуває в Криму, голова АП Сергій Льовочкін — за кордоном. Його заступник Ганна Герман — також. Герман натомість шле з Альп прес–релізи про те, що попереджала «Репортерів без кордонів» про такий графік відпусток українського керівництва, та ще й надає на підтвердження копії відповідних листів до «РБК».

Але відомо також, що «Репортери» завчасно попереджали владу про терміни приїзду. І їхній візит — не просто турпоїздка, а «живий докір» Ганні Герман. Три тижні тому вона використала для пропаганди успіхів режиму Януковича в царині дотримання свободи слова такого собі Жана Мартена — юриста «Репортерів». Він перебував у Києві на запрошення Банкової й відзначився кількома вигідними Януковичу і Ко заявами. Тоді «Репортери» повідомили, що не уповноважували пана Мартена на оцінки. І ось із Франції приїхало справжнє керівництво «РБК».

За даними «УМ», Жан Мартен — кадр з орбіти Валіда Арфуша, українського медійника, котрий у попередні роки продуктивно співпрацював із тодішнім керівником «Репортерів» Робером Менаром і спонсорував його, аби Менар робив заяви проти Ющенка й «помаранчевої» влади. Тепер Менар відійшов від «Репортерів», але деякі його люди там лишилися. Одного з них Арфуш і Герман використовують в Україні, як колись Робера Менара. Решту «придбати» не вдалося. Новий же керівник «РБК» Жан–Франсуа Жульяр, хоч також може вважатися «вихованцем» Менара, тепер демонструє незалежність і бажає відновити реноме «Репортерів без кордонів» як незаангажованої організації.