На новий п’єдестал — у старій куртці

20.07.2010
На новий п’єдестал — у старій куртці

Олег Штурбабін (ліворуч) у півфінальному бою з німцем Лімбахом. (Фото Рейтер.)

У розпал літа є види спорту, яким спека не заважає. Цими днями 425 фехтувальників із 39 країн Старого Світу заховалися під дахом «ЕМ–арени» в Лейпцигу для проведення свого чергового чемпіонату. Стартувавши минулої суботи, впродовж шести днів у Німеччині розіграють 12 комплектів нагород. Традиційно почали з індивідуальних змагань.

Останніми роками ініціатива в українській шаблі перейшла до дівчат — якщо на початку десятиліття медалі брали хлопці, то після Олімпіади–2008 тільки й говорять, що про Харлан і компанію. Утім уже стартовий день єврофоруму знову змусив звернути увагу на чоловіків: шабліст Олег Штурбабін здобув бронзову відзнаку. Причому почав Олег дуже важко, ледь пробившись до «плей–оф» із групового раунду. Але далі впевнено пройшов чотири кола й лише в півфіналі поступився чемпіонові світу — господарю турніру Ніколасу Лімбаху (8:15).

Цікаво, що єдину до цього свою дорослу медаль в індивідуальних баталіях, «бронзу» ЧС–2005, Штурбабін здобув у тому ж таки Лейпцигу. У суботу спортсмен на фарт надягнув стару куртку, яка п’ять років лежала в шухляді, і вона знову допомогла зійти на п’єдестал!

«Гадаю, моє фехтування вийшло на вищий професіональний рівень. Раніше перед очима була наче якась завіса, тепер я став діяти свідоміше», — розкрив секрет успіху 26–річний шабліст із Нетішина, що на Хмельниччині.

У 1/16 фіналу закінчили свій шлях троє партнерів Штурбабіна — більш досвідчений Дмитро Бойко та молодші Андрій Ягодка й Дмитро Пундик, які замінили в команді ветеранів Владислава Третяка та Володимира Лукашенка.

Того ж дня були ми близькі ще до однієї медалі, але серед рапіристок бронзовій призерці ЧЄ–2007 Ользі Лелейко не пощастило з жеребом. У чвертьфіналі вона потрапила на п’ятиразову олімпійську чемпіонку Валентину Веццалі з Італії й поступилася з рахунком уколів 6:15, зупинившись на шостій позиції. Подруги киянки по зброї — Катерина Ченцова, Анастасія Московська й Олена Хісматуліна — розташувалися в третьому десятку.

У неділю могла повторити свій минулорічний бронзовий успіх 24–річна шпажистка Яна Шемякіна, але в драматичному чвертьфіналі програла наддосвідченій німкені Імке Дупліцер. Львів’янка вела перед — 8:2, однак у підсумку поступилася — 13:15. Призерка ЧС–2009 Анфіса Почкалова вибула з боротьби в 1/16 фіналу, а Ксенія Пантелєєва й Олена Кривицька — в 1/32.

На жаль, наші титуловані шаблістки залишилися без нагород. Учора, в останній день індивідуальних змагань, переможниця попереднього чемпіонату Ольга Харлан поступилася німкені Сібіл Клемм у чвертьфіналі. Ведучи в першій половині бою, зрештою Оля програла – 11:15. Перед цим, в 1/16 та 1/8 фіналу, Харлан з однаковим рахунком 15:5 «заколола» співвітчизницю Галину Пундик та італійку Ірен Веччі. В підсумку Харлан 5–та, на 12–му місці — Ольга Жовнір, на 29–му — Пундик, лише на 39–му — Олена Хомрова.

Поки що найскромніше виступили наші рапіристи: Андрій Погребняк, Богдан Гуриненко, Клод Юнес і Ростислав Герцик подолали груповий етап, але в першому ж колі «плей–оф» здалися далеко до п’єдесталу.

Чоловіки–шпажисти закінчували програму індивідуальних змагань учора надвечір.