Атака з перервою на водопій

20.07.2010
Атака з перервою на водопій

За це порушення на Андрієві Шевченкові «Таврія» отримала вирішальне, як виявилося, пенальті. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Показати нормальну гру за такої спеки неможливо» — подібний коментар можна було почути майже від кожного футболіста, котрі минулих вихідних брали участь у матчах другого туру. Температура місцями сягала 40 градусів, а чи не найважче було гравцям «Севастополя» та «Металіста», яких у Сімферополі змусили грати о 16–й годині. Аби хоч якось послабити пресинг розпеченого повітря, керівництво ПЛ рекомендувало суддям у кожному з таймів робити невелику перерву, аби спортсмени й самі арбітри могли попити води і прийти до тями.

На цьому тлі не обійшлося без сенсацій: «Металіст» і «Шахтар» втратили перші очки в чемпіонаті. Відтак турнірну таблицю очолюють «Дніпро» й «Арсенал» — єдині, що мають стовідсотковий результат після двох турів.

 

У Крим на тиждень

Гравці «Металіста» в суботу ніби пережили дежа вю. У першому турі підопічні Мирона Маркевича змагалися на полі сімферопольського стадіону «Локомотив» проти місцевої «Таврії», тепер же слобожанці на цій самій арені зійшлися з «Севастополем». Команда навіть не поверталася з Криму до Харкова. І найпалкіші вболівальники «жовто–синіх» отримали нагоду поєднати корисне з приємним: можна було провести тиждень на морі. До речі, подібні виїзні «двійники» неабияк шануються у фанатському середовищі.

Через ремонт домашнього стадіону дебютанти «вишки» гратимуть у Сімферополі принаймні до жовтня. Що цікаво: на «Севастополь» у столиці Криму, якщо вірити офіційній статистиці, зібралося на 300 глядачів більше, ніж тиждень тому — на «Таврію». Під прямим сонячним промінням уболівальникам на трибунах було не набагато легше, ніж гравцям на полі.

Напередодні команда Маркевича оголосила про підписання контракту з атакуючим півзахисником бразильського «Палмейраса» Клейтоном Шав’єром. Після переведення Олександра Рикуна в дублюючий склад у «Металісті», за словами тренера, не залишилося гравців, які могли б діяти у середині поля на рівні з цим футболістом. «У нас тепер немає людини, яка може віддати останній пас. Сподіваюсь, нове придбання вирішить цю проблему», — сказав після гри із «Севастополем» наставник харків’ян.

Однак новачка того дня не було навіть у запасі, натомість із перших хвилин на поле вийшов Джексон Коельйо. Хоча цей бразилець пропустив передсезонні збори «жовто–синіх», саме він виглядав найцікавіше з усіх «металістів». «Жажа сьогодні грав лише тому, що мав набрати форму до гри проти «Динамо», — пояснив пан Маркевич своє рішення. Після нульової нічиєї з «моряками» Мирон Богданович уже думає про перший домашній поєдинок у сезоні — динамівців «Метал»прийматиме у п’ятницю.

«Севастополь», хоч і виглядав слабшим за бронзового призера, мав зо дві непогані нагоди відкрити лік своїм м’ячам в еліті. Напередодні кримчани підписали контракт із голкіпером Мар’яном Марущаком, але, дивлячись на гру ще досвідченішого 34–річного Олександра Сокоренка, розумієш, що за місце у воротах галичанину доведеться серйозно поборотися. А тон у грі «Севастополя» задає інший новачок — півзахисник Євген Бредун, котрий свого часу пограв навіть за «Шахтар».

Перша жертва «Джабулані» в Україні

У суботу на виїзному матчі в Києві вболівальники «Таврії» вивісили на трибуні стадіону «Динамо» банер із написом «Досить хокейних рахунків». Ще б пак, минулого року «таврійці» стартували в чемпіонаті з розгрому в столиці з рахунком 0:6, додайте недавнє фіаско в матчі за Суперкубок України — 1:7 від «Шахтаря», і настрій фанів стає зрозумілим.

Але вже на 17–й хвилині гості «горіли» 0:2. Спочатку забив Роман Єременко: досвідчений голкіпер сімферопольців Віталій Постранський, котрий підміняє надто «дірявого» Максима Старцева, ніби й бачив удар фінського півоборонця з–за меж штрафного майданчика, але м’яч від його рук зрикошетив у ворота. Пікантності ситуації додав той факт, що команди грали офіційним м’ячем чемпіонату світу «Джабулані», який ненавидять уже чимало воротарів по всьому світі. Тепер до цього «клубу» додався Постранський — після гри він теж нарікав на непередбачуваність «снаряда». А за дві хвилини кияни зусиллями Андрія Шевченка забили вдруге. Шева тепер не лише «капітанить», а й виконує 11–метрові удари (вони з Мілевським домовилися робити це по черзі). Заробив пенальті також Шевченко.

Але очікуваного голепаду у ворота кримчан надалі не було. Гості в разючих контратаках майже скоротили перевагу. Причому забили двічі, але гол Олександра Ковпака арбітр Ігор Покидько скасував через очевидний офсайд.

До кінця матчу рахунок 1:2 зберігся, і вболівальники «Динамо» знову залишилися незадоволені грою команди. На відміну від тренера Валерія Газзаєва, який вважає, що підопічні демонструють належний рівень підготовки.

До речі, за динамівців перший тайм відіграв аргентинець Факундо Бертольйо, і саме дебютант віддав результативну передачу на Єременка. По перерві латиноамериканця замінив Денис Гармаш.

На стадіоні ім. Лобановського динамівці не програють уже в 29 матчах, а забивають — у 39 іграх поспіль, що є повторенням рекорду українських чемпіонатів, встановленого тим самим «Динамо». Фінський півзахисник Єременко став автором 1250–го голу «біло–синіх» у національній першості.

Після Дня металурга — день «Дніпра»

Після двох турів динамівці в турнірній таблиці сусідять на незвичних п’ятому–шостому місцях із «Шахтарем». «Гірники» позавчора втратили очки в Запоріжжі, де «Металург» дав справжній бій чемпіонам і понад півгодини вів у рахунку. Під завісу матчу «помаранчево–чорні» були близькі до того, аби відновити «статус кво» й забити переможний м’яч, однак дива на останньому рубежі творив Максим Коваль, а форварду гостей Гладкому та захисникам Чижову й Гюбшману забракло майстерності, аби реалізувати голеві нагоди. Так перервалася переможна серія «Шахтаря» в національному чемпіонаті, що налічувала сім матчів.

«Дніпро» випереджає «Арсенал» на чолі турнірної таблиці завдяки кращому коефіцієнту чесної гри. У неділю підопічні Володимира Безсонова обіграли луцьку «Волинь», яка після домашньої ганьби постала в Дніпропетровську в оновленому вигляді. Після розгромної поразки «Ворсклі» лучани дозаявили одразу п’ятьох виконавців. Найгучнішим придбанням став досвідчений оборонець Владислав Ващук. У першому ж матчі за «Волинь» він вийшов із капітанською пов’язкою та виконував майже всі штрафні удари. Також з перших хвилин на полі з’явилися румунський захисник Корнел Бута, котрий раніше вже виступав у Луцьку, та хавбек Віктор Мельник, а в другому таймі вийшов і молодий Богдан Бутко зі школи «Шахтаря».

Гості виглядали не безнадійними. У першому таймі за нічийного рахунку Бута поцілив у стійку воріт «дніпрян». А винуватцем поразки став голкіпер Ісса Ндоє — він мав рятувати команду в обох епізодах, коли господарі забивали. Особливо прикрим став «парашут» після виконання «Дніпром» штрафного удару.

«Ця гра не була найгіршою в моєму житті, у діях хлопців проглядався позитив», — визнав Віталій Кварцяний. У наступному турі волиняни прийматимуть дома «Кривбас», і це непоганий шанс здобути перші очки. Криворіжці лише шукають свою гру — їхній наставник Юрій Максимов задоволений навіть нульовою нічиєю з «Карпатами», яких неабияк виснажив виїзд посеред тижня на матч кваліфікації Ліги Європи в Ісландію.

«Ворскла» продовжила прикру традицію, за якою вона вже втретє поспіль програє свій перший домашній поєдинок у чемпіонаті. У грі з «Іллічівцем» полтавці мали шанси на виправлення ситуації й досягнення бодай нічиєї, але нереалізоване пенальті Йованом Маркоськи та вилучення молодого нападника Романа Безуса, котрий після виходу на заміну провів на полі лише 13 хвилин, остаточно зруйнували гру. Маріупольці ж зробили чудовий подарунок своїм уболівальникам на День металурга, що святкувався якраз у суботу.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 1–й тур

«Металург» (Д) — «Оболонь» — 3:0

Голи: Годін, 23; Морозюк, 34; Мхітарян, 89 (пен.)

3 000 глядачів

«Севастополь» — «Металіст» — 0:0

5 500 глядачів

«Ворскла» — «Іллічівець» — 1:3

Голи: Сачко, 90+2 — Антонов, 22; Пуканич, 55; Ярошенко, 71

Нереалізоване пенальті: Маркоськи, 56 («В»)

Вилучення: Безус, 76 («В»)

4 000 глядачів

«Динамо» — «Таврія» — 2:1

Голи: Єременко, 14; Шевченко, 17 (пен.) — Ідахор, 23

8 600 глядачів

«Зоря» — «Арсенал» — 0:2

Голи: Хомин, 54; Шацьких, 80 (пен.)

7 000 глядачів

«Дніпро» — «Волинь» — 2:0

Голи: Селезньов, 33; Гоменюк, 50

Вилучення: Гринченко, 61 («В»)

13 374 глядачів

«Металург» (З) — «Шахтар» — 1:1

Голи: Алозіє, 35 — Фернандіньйо, 69

8 500 глядачів

«Кривбас» — «Карпати» — 0:0

4 500 глядачів

 

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Дніпро» 2 2 0 0 3–0 6

2. «Арсенал» 2 2 0 0 3–0 6

3. «Металург» (Д) 2 1 1 0 4–1 4

4. «Іллічівець» 2 1 1 0 4–2 4

5. «Шахтар» 2 1 1 0 3–1 4

6. «Динамо» 2 1 1 0 4–3 4

7. «Металіст» 2 1 1 0 1–0 4

8. «Ворскла» 2 1 0 1 5–3 3

9. «Севастополь» 2 0 2 0 0–0 2

10. «Металург» (З) 2 0 1 1 1–2 1

11. «Карпати» 2 0 1 1 0–1 1

12. «Зоря» 2 0 1 1 0–2 1

13. «Кривбас» 2 0 1 1 0–2 1

14. «Оболонь» 2 0 1 1 2–5 1

15. «Таврія» 2 0 0 2 1–3 0

16. «Волинь» 2 0 0 2 0–6 0

 

Бомбардири: Сачко («Ворскла») — 3, О. Мандзюк («Оболонь»), Шевченко («Динамо») — 2.

 

ГРА В «ЯЩИК»

З восьми матчів другого туру на загальнонаціональному каналі транслювали лише один: Перший Національний показав гру в Сімферополі. Решту поділили між собою канали «Футбол» та «Кіно», доступні користувачам кабельного телебачення. У наступному турі Перший Національний канал покаже два поєдинки.