Гарнізон бунтує

25.03.2010

Ще п’ять років тому не можна було уявити, що міліція Луганщини відмовиться тупо коритися «донецькому безміру». Натомість нині це реальність. Спочатку, за даними джерел «УМ» в обласній міліції, начальник главку Володимир Гуславський відмовився писати рапорт про звільнення на ім’я нового міністра внутрішніх справ і пішов на лікарняний (наскільки відомо, генерал дійсно лікує серце). Після цього за свого керівника заступилися й підлеглі. Тож наразі начальник міліції Луганщини входить до трійки керманичів регіональних гарнізонів міліції (окрім нього, на посадах лишаються його колеги з Донеччини та Сумщини), яких не змінили на цьому тижні.

 

Місцем для гучної заяви у правоохоронців Луганщини несподівано стала велика зала главку, де відбувалося засідання пленуму обласної профспілкової організації атестованих працівників та ветеранів органів внутрішніх справ. Учасники розглядали виконання положень галузевої угоди між МВС і профспілкою атестованих працівників міліції та колективного договору, укладеного між главком обласної міліції та обкомом профспілки. Але цими питаннями правоохоронці не обмежилися й одностайно (!) прийняли рішення направити відкрите звернення до керівництва держави — Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр–міністра, а також до Уповноваженого ВР із прав людини, голови Федерації профспілок та міністра внутрішніх справ. Те, що офіцери міліції звертаються до керівництва країни через голову безпосереднього начальника, вже є певним порушенням субординації. Але «атестовані працівники» пішли далі.

«Як стало відомо зі ЗМІ, міністр внутрішніх справ Могильов А.В. примусив начальників ГУМВС–УМВС України подати рапорти про відсторонення із займаної посади за власним бажанням без пояснення мотивації такого рішення. Крім того, в нас викликає певну тривогу намічена останнім часом негативна тенденція у системі МВС, призначати на ключові пости й керівні посади в органах внутрішніх справ винятково вихідців із Донецької області», — йдеться у зверненні.

Зауважимо, що це пишуть луганчани, яких звикли вважати мовчазними сателітами «донецьких». Очевидно, чашу переповнили чутки про те, що на посаду головного міліціонера Луганщини претендує нинішній начальник Єнакіївського міськвідділу міліції, який мав намір перетягнути до Луганська цілу команду з малої батьківщини Президента Януковича. Тож у зверненні Луганська обласна профспілкова організація атестованих працівників ОВС закликає міністра Могильова припинити практику незаконних звільнень «за власним бажанням» та суворо дотримуватися норм діючого законодавства.

І це при тому, що в генерала Гуславського, на захист якого стали його підлеглі, доволі складні стосунки з луганським політичним «бомондом». Особливо після останніх виборів, про що «УМ» уже повідомляла. Але не всіх учасників пленуму він особисто призначав на посади. Тому демарш підлеглих разом із ветеранами, які точно нічим не зобов’язані начальнику обласної міліції, можна пояснити як високими людськими якостями Володимира Станіславовича, «доктора юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України, відмінного організатора та професіонального керівника», як написано в документі, — так і спробою бодай якось завадити «донецькому» міністрові пройтися катком по кадрах місцевої міліції.

 

ДО РЕЧІ

У МВС планують найближчим часом запропонувати нові посади звільненим керівникам, які працювали при міністрі Юрії Луценку. За словами начальника інспекції з особового складу МВС Михайла Дивака, рапорти про звільнення з органів внутрішніх справ написала лише незначна кількість осіб. Натомість решта звільнених залишилась у строю і продовжить службу на інших посадах. Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, чи є зараз у нового керівництва якісь претензії до колишніх керівників обласних управлінь міліції, Михайло Дивак зазначив: «Якщо будуть претензії, будуть проводитися перевірки. На сьогодні мені таких доручень не давали».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>