Шикуйсь, розхитана міліціє!

25.03.2010
Шикуйсь, розхитана міліціє!

В міліції підвищують дисципліну. (Фото автора.)

Сьогодні вранці міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов має підписати наказ про взаємодію міліції та засобів масової інформації, із яким вже по обіді ознайомлять журналістів. За словами головного радника міністра Костянтина Стогнія, причиною підготовки такого документа стала інформація про безпідставні затримання журналістів за минулого керівництва МВС. Мовляв, знімальну групу телеканалу ICTV, на якому донедавна працював журналістом пан Стогній, тримали в одному з райвідділів кілька годин, і такі факти є непоодинокими.

«Якщо десь затримують журналіста, міністр одразу має про це знати: де, коли і чому це сталося, — каже Костянтин Стогній. — Бо за попереднього керівництва міністр часто не знав, що подібне трапилося, а в регіональних підрозділах намагалися такі факти приховати. Дізнавалися про це часто із преси».

Відтепер однією з новацій у відносинах міліції та преси стане пункт, відповідно до якого про затримання журналістів (особливо тих, що пишуть на теми кримінальної хроніки) має бути негайно поінформоване керівництво МВС. Утім із самою пресою міністр Могильов зустрічатися не поспішає: першу прес–конференцію він дасть лише через сто днів роботи на посаді.

Очільник МВС також готує «жорсткі накази» щодо реєстрації злочинів правоохоронцями та поставив завдання посилити дисципліну серед особового складу. На Богомольця, 10 занепокоєні тим, що лише за один день — 20 березня працівники міліції вчинили аж 8 неправомірних дій. «Міліція розхитана і без посилення дисципліни не може в повному обсязі виконувати поставлені завдання», — обурюється полковник Стогній. «Лише за останній тиждень до МВС надійшло 18 повідомлень про надзвичайні події за участю міліціонерів, — додає начальник інспекції з особового складу МВС Михайло Дивак. — За цими фактами вже порушено 16 кримінальних справ. Переважно йдеться про зловживання владою або службовим становищем з боку міліціонерів, службову підробку, одержання хабарів, перевищення влади тощо».

Наприклад, у Солом’ян­ському районі столиці вимагачі на чолі з майором міліції затримали жінку–підприємця (відмовлялася платити хабарі) й тримали її в орендованій квартирі, вимагаючи 86 тисяч доларів неіснуючого боргу. Наразі жінку звільнено, а майора міліції затримано. У Житомирі старший лейтенант міліції із поплічниками бейсбольними битками побили гостя з Румунії та забрали його іномарку. І таких фактів вистачає.

Але більшість «перевертнів» попадаються на хабарах. «Не гребують нічим, починають навіть зі 100 або 200 гривень і вище», — обурюється «апетитами» корумпованих колег пан Дивак. Розмір середнього хабара у МВС ще не вираховували, але кажуть, що за останні півтора тижні хабарники в погонах «погоріли» переважно на сумах, що дорівнюють п’яти сотням доларів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>