Під поглядом мудро–лукавим

25.03.2010
Під поглядом мудро–лукавим

Біля рідного обличчя робота аж горить! Зліва направо «донецька» команда нинішнього Кабміну: міністр із питань палива та енергетики Юрій Бойко, перший віце–прем’єр Андрій Клюєв та віце–прем’єр із питань Євро–2012 Борис Колесников. (Тетяни ШЕВЧЕНКО)

Уже друге засідання нового уряду принесло народові України ту саму консолідацію гілок влади, яку й обіцяла нам політична команда–переможець. Причому взаєморозуміння між урядом та відомством Президента явило собою не ефемерні, а цілком наочні форми: на стіні ліворуч від крісла Прем’єр–міністра повісили величезний портрет Віктора Януковича. Зображення глави держави збільшили, наскільки це було можливо: на портреті помістилося лише обличчя та вузол його краватки. Мабуть, аби підняти робочий тонус міністрів, Віктор Федорович на картині демонструє добрий настрій і стримано, але добродушно посміхається.

 

Урядовець — це той, хто не тринькає гроші!

Погляд Президента зі стіни мобілізував міністрів. Прем’єр прибув на засідання без звичного десятихвилинного запізнення і дуже тихим голосом розпочав вступну промову. Повідомивши радісну звістку, що формування структур виконавчої влади завершується, Микола Янович заявив, що коаліційний принцип формування Кабміну аж ніяк не означає зменшення відповідальності. Меру Києва Леоніду Черновецькому вчора дали час до 9 травня, аби навести лад у столиці. А всі інші міські та селищні голови України мають також включатися у роботу: наглядати за їхнім старанням доручили віце–прем’єр–міністру Віктору Тихонову.

Чиновникам — не тільки тим, які готують бюджет, а і їхнім колегам, Прем’єр нагадав: кошторис має вийти антикризовим. «Тому всі повинні економити бюджетні кошти, а не виходити з пропозиціями про збільшення витрат», — навіть трохи підвищив голос Микола Азаров. Збільшити фінансування пообіцяли лише на дві статті: соціальний розвиток та інвестиційну складову. Із першим напрямком усе зрозуміло: це передвиборча програма нового Президента Віктора Януковича. Другий — таки дає шанс, що інвестиціями до України займуться. І що кошти надходитимуть до нашої батьківщини не тільки з Кіпру: а такі «інвестиції» є поверненням наших же державних грошей, які свого часу були виведені в офшори.

Парк, який приносить прибутки

Одну з ідей щодо залучення інвестицій озвучив учора гуманітарний віце–прем’єр Володимир Семиноженко. Вона давня, але дієва: це відновлення роботи технопарків. Діяльність цих структур у нашій державі заблокував попередній уряд, у 14 (!) разів зменшивши інвестиції у такі проекти. Ще одне гальмо для розвитку технопарків — податкова система. «В Україні наукова модернізація знаходиться під тиском податків. Це аномалія», — зазначив пан Семиноженко і принагідно додав, що за деякими напрямами діяльності наша країна відстає від сусідів на десятки кроків. Скажімо, ми чи не єдині в Євразії, хто не має програми з біотехнології.

Підхід до технопарків, який обрав уряд, — не кількістю, а якістю. Тобто наше законодавство визначає технопарк як утілення певного проекту. А ухвалювати проекти уряд буде сам... Планують чиновники відновити і діяльність вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку. Щоправда, за словами віце–прем’єра, не поспішає їх відкривати, а намагається змінити підхід: виробити умови, щоби ВЕЗи та ТПРи приносили користь державі, а не пільги окремим фінансово–промисловим групам. Втім важко сказати, чи підуть на ці умови члени уряду, частина з яких представляє великий бізнес і саме такі групи.

 

А ТИМ ЧАСОМ
МВФ: «Хто вранці встає...»

Учора в Києві розпочала роботу офіційна делегація Міжнародного валютного фонду. «Так, ми почали працювати о 8.50», — скромно натякнув на свій ненормований робочий день віце–прем’єр Сергій Тігіпко. І зазначив, що зазвичай фахівці фонду не ставлять жорстких умов до урядів держав, яким допомагають. Ідеї підняти вдвічі комунальні платежі та підвищити пенсійний вік, за його словами, — просто пропозиції. Головне для фонду — аби уряд зміг збалансувати бюджет.

Заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова заявила, що звіт місії МВФ виконуватиме ще й роль аудиту публічних фінансів України. Саме таке побажання висловив Віктор Янукович.

 

ЦИФРИ ВИРІШУЮТЬ УСЕ!

Економіка отримала орієнтири

Вчора уряд Миколи Азарова зумів зробити те, на що до останнього дня не спромоглася команда його попередниці, — затвердити макроекономічні показники на 2010 рік. Як відомо, саме на їх основі формується бюджет.

Прогнози від нового уряду, які презентував віце–прем’єр Сергій Тігіпко, на перший погляд виглядають значно реалістичніше, ніж показники, які бачила Юлія Тимошенко. І переважно збігаються з даними міжнародних експертів: насамперед, щодо динаміки ВВП та індексу споживчих цін.

 

Прогноз на 2010 рік

Було в 2009 році

ВВП

зростання на 3,7%

падіння на 15% (планувалося зростання 0,4%)

Середньорічна інфляція

12,2%

12,3%

Середньорічне зростання цін виробників

16%

н/д

Дефіцит бюджету (без проблем «Нафтогазу»)

4,5–5%

суперечливі дані

Мінімальна зарплата за місяць

888 грн.

744 грн.

Рівень безробіття

8%

8,6%

Збільшення обсягу експорту

на 15%

н/д

Сальдо зовнішньої торгівлі

мінус 1,9 млрд. доларів

мінус 2,7 млрд. доларів

За прогнозами уряду становитиме:

ціна російського газу — 334 долари за тисячу кубометрів;

валютний курс — 8 гривень за долар.

Цікаво, що раніше уряд Юлії Тимошенко прогнозував зростання ВВП на рівні 3–3,7%, інфляцію — 9,7%.