НОВИНИ ПЛЮС

28.04.2009

Албанія — кандидат на вступ до ЄС

Прем’єр–міністр Албанії Салі Беріша повідомив, що сьогодні складе в Празі офіційне подання про вступ його країни до ЄС. «Це рішення було прийнято після консультацій зі столицями всіх країн–членів ЄС, які підтримали цей демократичний крок Албанії», — пояснив Беріша в інтерв’ю албанському телебаченню. Ще два десятиліття тому Албанія була ізольо­ваною країною з жорстким комуністичним режимом. Після падіння комунізму здобула в Європі репутацію країни з високим рівнем корупції та злочинності. Але в останнє десятиліття Албанія провела рішучі реформи і стала привабливою для інвесторів та закордонних туристів. Подання заявки на вступ — це лише перший крок до членства в ЄС, оскільки її розгляд та ратифікація 27 країнами–членами Союзу може тривати роками.

Остерігайтесь міліціонера

Три особи загинули та шестеро отримали поранення внаслідок стрілянини, яку влаштував п’яний міліціонер учора о 1.30 ночі в супермаркеті «Остров» на півдні Москви. Нападником виявився 31–річний майор Денис Євсюков, начальник столичного управління МВС «Царицино». Серед загиблих — касирка універсаму та водій автомобіля, який підвіз «правоохоронця», а той його застрелив. Міліціонер стріляв із пістолета марки «Макаров», який, як встановлено, розшукували слідчі у зв’язку зі здійсненням іншого злочину в Ростові. «Нещодавно призначений на посаду майор міліції Денис Євсюков до цього випадку характеризувався винятково з позитивного боку. Можливо, причиною того, що сталося, був нервовий розлад, який пов’язаний із проблемами в особистому житті офіцера», — заявив журналістам на місці злочину начальник московської міліції генерал–полковник Володимир Пронін.

Де у світі жити краще

Міжнародна консультаційна група «Мерсер» сьогодні подасть повний щорічний список щодо якості життя в 215 містах світу. Вчора було оприлюднено лише 50 міст із найвищою якістю життя та інфраструктурою, а стосовно всього списку було лише заявлено, що на останній сходинці перебуває Багдад. Швейцарський Цюріх, який із 2002 року незмінно займав першу сходинку серед міст із найвищою якістю життя, цього року поступився столиці Австрії — Відню. Далі йдеть Женева (Швейцарія), Ванкувер (Канада), Окленд (Нова Зеландія), Дюссельдорф (Німеччина), Мюнхен (Німеччина), Франкфурт (Німеччина), Берн (Швейцарія) та Сідней (Австралія). При визначенні якості життя в кожному місті враховували десятки політичних, економічних, соціальних та екологічних критеріїв.

Вибори в Еквадорі

В Еквадорі відбулися президентські, парламентські та місцеві вибори, які закінчилися вчора надранок (за київським часом). Не було сумнівів, що їх виграє діючий лівий президент Рафаель Корреа, який претендує на другий термін. Відразу після оголошення результатів п’яти незалежних екзит–полів, за трьома з яких діючий президент набирає 54—55 відсотків голосів, Корреа оголосив про свою перемогу.

За результатами цих опитувань, головний суперник Корреа — націоналіст Люсіо Гутьєррес набрав від 24 до 31 відсотка голосів. Гутьєррес відмовився визнати свою поразку лише на підставі даних екзит–полів. Наразі не відомо, чи пропрезидентські сили зуміли набрати 50 відсотків парламентських мандатів.

З часу приходу до влади в 2006 році 46–річний Корреа залишається союзником лівих латиноамериканських президентів, передусім президента Венесуели Уго Чавеса. 38 відсотків населення Еквадору живе нижче межі бідності.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>