Микола хоче бачити Кучмині очі

28.04.2009

За даними «УМ», днями колишній майор держохорони Микола Мельниченко (що прославився завдяки записам розмов у кабінеті екс–Президента Кучми) направив на ім’я Генерального прокурора Олександра Медведька заяву, в якій вимагає виписати повістки на допити екс–Президенту Леонідові Кучмі, екс–голові СБУ Леонідові Деркачу та нинішньому Голові Верховної Ради Володимиру Литвину.

У своїй заяві Мельниченко вже традиційно зазначає, що відчуває небезпеку від цих трьох можновладців, у зв’язку з наданням ним показів «старшому слідчому Харченку А. В. у рамках розслідування карної справи №60–142 щодо безпосередньо мною почутих протиправних наказів указаних вище осіб щодо вбивства Г. Гонгадзе». Але головне не це. Виявляється, ще два тижні тому, для усунення протиріч у показах Мельниченка, з одного боку, та показах Кучми, Деркача та Литвина — з другого, Генпрокуратура ухвалила рішення про проведення між ними очних ставок.

От тільки зустрітися Миколі із Даниловичем і Ко у кабінеті слідчого та подивитися їм у вічі досі так і не вдалося. Як зазначає Мельниченко у заяві на ім’я Медведька, Кучма, Деркач і Литвин просто ігнорують повістки. І це при тому, що лише на минулому тижні, за даними «УМ», слідчі ГПУ виписували їх п’ять разів — фактично день у день! Саме тому Мельниченко наполягає на виписці нових повісток для допитів цьо­му тріо, а у разі подальшого саботажу викликів на очні ставки із ним — пропонує примусово доставити Кучму, Деркача та Литвина до слідчого управління, як це передбачено законом.

Щоправда, у випадку зі спікером парламенту Литвином зробити це значно складніше, ніж із пенсіонерами Кучмою та Деркачем. Адже Володимир Михайлович має депутатську недоторканність і притягнути його до відповідальності без дозволу Верховної Ради неможливо.