НОВИНИ ПЛЮС

19.02.2009

Доля уряду Франції залежить від рішення про НАТО

Прем’єр–міністр Франції Франсуа Фійон заявив, що готовий разом з урядом подати у відставку, якщо парламент відхилить пропозицію про повернення Франції до військових структур НАТО. Ініціатива відновлення повноцінного членства країни в Альянсі після 40–річної перерви викликала гарячі дебати. Проти повернення до військових структур НАТО виступає не лише опозиція на чолі з Соціалістичною партією, а й 30—40 депутатів правлячої партії, так звана група «голлістів» — послідовників президента Шарля де Голля, який вивів Францію з НАТО. Ніколя Саркозі розраховує, що Альянс узгодить рішення про «повернення блудної доньки» в натовський дім на своєму саміті, який відбудеться 3–4 квітня у Страсбурзі та Келі на кордоні Франції і Німеччини.

Росія «застовблює» анексовані території

«Облаштування державного кордону між Росією та Абхазією і Південною Осетією почнеться цього року і не вимагає згоди з боку третіх країн», — повідомив спеціальний представник президента Росії з демаркації та делімітації кордонів із сусідніми країнами Олександр Головін. Він додав, що «угоди про пролягання кордонів матимуть статус міжнародних угод». За словами Головіна, протяжність сухопутного кордону між Росією та Абхазією становить 245 км, а між Росією та Південною Осетією — 74 км. Росія та Абхазія також мають визначити морський кордон по Чорному морю.

Грузія вважає, що Росія шляхом визначення кордонів намагається легалізувати незаконні сепаратистські утворення, що виникли за її допомогою.

Від ООН — Сектору Газа

Агенція ООН у справах допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході (UNRWA) оприлюднила план надання допомоги Сектору Газа, вартість якого становить 345 млн. доларів. Під час грудневої 22–денної інтервенції ізраїльська армія спричинила цій палестинській території збитків на загальну суму приблизно 2 млрд. доларів. Виділені ООН гроші підуть на надання 1,4 мільйона мешканцям Сектора харчів, притулків, послуг з охорони здоров’я та освіти. Половина згаданої суми походить від країн–дарувальників, зокрема і США.

Відповідальність за літаючі черевики

Сьогодні в Іраку почнеться суд над іракським журналістом Мунтазером аль–Заїді, який під час прес–конференції у Багдаді жбурнув свої черевики в напрямку президента США Джорджа Буша. 30–річного журналіста звинувачують у нападі на закордонного лідера. У разі визнання аль–Заїді винним йому загрожує ув’язнення до 15 років. Адвокатська група «черевикометальника» у складі 25 правників просить суд закрити справу та звільнити їхнього клієнта. «Він лише протестував проти окупації», — заявив агенції «Франс пресс» глава цієї групи Дія аль–Сааді.

Лідер італійської опозиції подав у відставку

Вальтер Вельтроні, лідер Демократичної партії провідної опозиційної сили, позавчора подав у відставку, а вчора на прес–конференції пояснив мотиви такого кроку. Відставку спричинила передусім нищівна поразка Демократичної партії на місцевих виборах на острові Сардинія, одному з найважливіших регіонів Італії з електоральної точки зору.

Одним із головних претендентів на нового голову Демократичної партії є колишній міністр економічного розвитку Італії П’єрлуїджі Берсані.

Чеченці будуть п’яними зрання

Президент Чечні Рамзан Кадиров заявив, що алкогольні вироби у республіці надалі продаватимуть лише дві години на добу — з 8–ї до 10–ї ранку, повідомляє агенція РІА «Новості». Президент також вирішив, що у священний для мусульман місяць Рамадан та в інші дні посту діятиме повна заборона на продаж алкоголю. «Я підписав такий декрет, бо алкоголь є причиною зростання злочинності та неморальної поведінки в суспільстві», — сказав Кадиров на засіданні чеченського уряду.

Досі алкогольні напої можна було купити з 10–ї до 19–ї години.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>