Штати переносяться з Іраку до Афгану

19.02.2009
Штати переносяться з Іраку до Афгану

Ситуація в Афганістані далека від норми. (Фото Рейтер.)

Президент США Барак Обама ухвалив рішення про збільшення американського військового контингенту в Афганістані на 17 тисяч військовослужбовців. Новий глава Білого дому не раз наголошував, що вважає головним фронтом боротьби з тероризмом не Ірак, а саме Афган.

На цей час у Афганістані перебувають трохи більше 30 тисяч вояків. Наступні прибудуть їм на допомогу впродовж найближчих місяців. Уже навесні до Афганістану відбудуть армійська бойова бригада США, частини корпусу морської піхоти та підрозділи підтримки. Додаткові війська повинні прибути до Центральної Азії ще до настання теплої погоди, коли традиційно спостерігається активізація бойовиків.

Передбачається, що до кінця року Штати перекинуть до Афга­ністану ще 30 тисяч військовослужбовців. За словами президента США, «це потрібно для стабілізації ситуації в Афганістані, яка дедалі погіршується». Одночасно Пентагон займається переглядом стратегії й тактики протидії Талібану та «Аль–Каїді».

Збільшення контингенту є першим кроком у реалізації нової стратегії США. Агенція «Рейтер» повідомила з посиланням на високого представника Білого дому, що впродовж найближчих тижнів буде оголошено про скорочення американського військового контингенту в Іраку. Пентагон узагалі відчуває брак людей у мундирах, тому вперше з часів В’єтнамської війни відновив набір до армії рекрутів з числа осіб, які не мають громадянства, а перебувають у США за «зеленими картами». Новобранцям обіцяють надати через півроку американське громадянство (звісно, якщо вони до того часу залишаться живими).

У рамках більшої відкритості Обама скасував заборону попередньої адміністрації на поширення в ЗМІ фото– та відеоматеріалів із зображенням трун з убитими в Афганістані та Іраку військовослужбовцями.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Обама підписав
антикризовий план

Президент США Барак Обама на спеціальній церемонії в місті Денвер підписав закон про надання допомоги американській економіці в обсязі 787 млрд. доларів. Він висловив сподівання, що цей антикризовий план стане стимулом до технічного прогресу та початком кінця кризи. Раніше запропонований адміністрацією Обами план схвалили Палата представників та Сенат.

64 відсотки з виділених мільярдів будуть інвестовані в інфраструктуру та систему охорони здоров’я США, а також у бюджети штатів, які потребують фінансової допомоги. Решта 36 відсотків призначені для скорочення податків для фізичних осіб і компаній.

План викликав внутрішню та міжнародну критику. Республіканці вважають, що гроші підуть на «проїдання», а заклик Обами «купувати американське» спричинив протести інших країн. Глава МЗС Бразилії Селсо Аморім заявив, що оскаржить законність американських кроків у СОТ. Євросоюз та Канада вважають, що політика Обами може спричинити зустрічні протекціоністські заходи з боку інших країн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>