Дипломатичний прочухан

19.02.2009

Як преса проросійська, то можна не добирати слів — напевно, так собі думав пан посол РФ Віктор Черномирдін, коли в недавньому інтерв’ю газеті «Комсомольская правда» розповідав, що Президент Ющенко і Прем’єр Тимошенко «собачатся мєжду собой», а в українській владі скрізь «торчат амєріканскіє уші». Офіційний Київ простої слов’янської прямоти пана амбасадора не зрозумів. Міністр закордонних справ Володимир Огризко відтак мусив позавчора викликати Віктора Черномирдіна «на килим» і «відчитати» його: якщо надалі посол РФ не навчиться дипломатичної мови, до нього застосують дев’яту статтю Віденської конвенції про дипломатичні зносини, тобто процедуру оголошення персоною нон грата для дипломатів і урядовців «занадто дружніх» країн. Вламуватися до російського посольства, аби видворити пана Черномирдіна, ніхто не буде, просто його перестануть вважати співробітником цього посольства.

У Москві кажуть, що не залишаться в боргу і вдадуться до відповідних заходів. Висловлювання пана Черномирдіна, може, і здаються загрубими, але росіяни вважають, що Україна на таке «заслужила», інформує газета «Комерсант» з посиланням на джерело в прес–службі МЗС РФ. «Можливо, він трохи грубувато, але все–таки правильно дав оцінку політичній ситуації в Україні й співвідношенню сил, — сказало джерело. — Дії Києва вписуються в ту лінію поведінки, що спрямована не на поліпшення двосторонніх відносин, а на створення напруженості в них. І реакція Огризка лише підтверджує правильність оцінок, які дав наш посол».

Та що тут зчинилося! У «правдоруба» Черномирдіна і в Україні є багато високих оборонців. Перший віце–прем’єр Олександр Турчинов заявив, що викличе «на килим» самого Огризка: «МЗС не радилося з урядом із цього приводу, і я думаю, що в нас зараз буде привід, аби попросити МЗС надати мотивацію до таких заяв».

На захист російського посла виступив і нардеп–«регіонал» Сергій Ківалов. Він готовий ініціювати зняття Огризка з посади міністра, бо «наїзд» на Черномирдіна «не відповідає національним інтересам».

Так чи інак, «попереджений — значить, озброєний». Відтепер, якщо Черномирдіну знову забракне інтелігентного словникового запасу на опис ситуації в Україні, йому можуть припинити дипломатичну вахту в Києві. Яка і так, до речі, затягнулася.