НОВИНИ ПЛЮС

16.01.2009

Ситуація в Секторі Газа

Палестинський рух ХАМАС погодився прийняти єгипетський план перемир’я з Ізраїлем і тепер очікує рішення ізраїльської сторони. Ізраїльські ЗМІ повідомляють, посилаючись на урядові джерела, що керівництво країни та армійське командування вважають, ніби в основному виконали своє завдання в Секторі, тому каральна операція може бути призупинена чи припинена до дати інавгурації нового президента США Барака Обами — 20 січня.

Наразі ж Ізраїль продовжує наступ у Секторі Газа. За даними з палестинських джерел, ізраїльтяни вбили вже 1033 особи, включно з 670 цивільними. Поранення дістали 4850 мешканців Сектора Газа. Загальна кількість втрат Ізраїлю — десять військовослужбовців та троє цивільних. Учора в Газу знову увійшли ізраїльські танки.

У зв’язку з агресивними діями Ізраїлю, Болівія та Венесуела розірвали дипломатичні відносини з цією країною. Ізраїль та Європейський Союз вирішили зробити «перерву» у відносинах у зв’язку з ізраїльським наступом у Секторі Газа, повідомив позавчора представник Єврокомісії в Ізраїлі Раміро СібріанУзал.

Китайці вже треті у світі за розмахом економіки

Китайський уряд уточнив дані економічного зростання країни за 2007 рік і встановив, що китайська економіка ще минулого року випередила німецьку і посіла за загальними обсягами третє місце у світі після американської та японської. За уточненими даними, темпи економічного зростання в КНР становили 13%, а не 11,9%, як вважали раніше. Темпи економічного зростання за 2008 рік сповільнилися, але становили майже 9%, що значно більше, ніж у Німеччини.

Попри вражаючі темпи економічного зростання, експорт виготовлених у Китаї товарів упав до найнижчого за останні десять років рівня. Уряд Китаю вживає заходів для стимулювання економіки і вже виділив на цю мету 580 млрд. доларів. Незважаючи на блискучі економічні показники, більшість із півтора мільярда китайців надалі живе бідно.

Путіну подобається не лише українська газотранспортна система, а й вишиті рушники

Картина, яку написав особисто прем’єр­міністр Росії Володимир Путін, буде виставлена на продаж на благодійному аукціоні в СанктПетербурзі 17 січня. На аукціоні продаватимуть ще 27 полотен, написані відомими російськими політиками, співаками, композиторами та рок­музикантами. Усі картини були створені художниками­аматорами на вулиці в центрі Петербурга за одним сюжетом — повістю Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом». Цього року буде відзначатися 200річний ювілей письменника.

Путін намалював свою картину за 15 хвилин. Її назва — «Візерунок на покритому інеєм вікні». На картині зображено вікно української хати, прикрашене вишиваним рушником. Стартова ціна кожної з картин скромна — 20 тис. рублів, але організатори акції вважають, що ціна на малярський «шедевр» Путіна перевищить 10 млн. рублів (приблизно 320 тис. доларів). Виручені з аукціону кошти пустять на благодійність.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>