Провокації і бомба

16.01.2009

Вступ Болгарії до ЄС не дав очікуваного поліпшення рівня життя. Економіка гальмує, країну роз’їдає корупція, комуністичноолігархічна влада зрощується з мафією. А холод, який встановився в будинках болгар у зв’язку з відключенням російського газу, додатково виганяє людей на вулиці. Тиждень тому відбулася акція спалення російського прапора перед консульством Росії у Варні. В понеділок у портовому місті Бургас відбулася символічна акція «поховання болгарського уряду». У Софії зовсім різні опозиційні сили отримали дозвіл від столичної влади на проведення акцій протесту перед приміщенням Народних зборів 14, 15 та 16 січня.

Перший день протесту обернувся брутальним побиттям демонстрантів поліцією. Позавчора перед приміщенням парламенту зібралися приблизно три тисячі осіб, проти яких влада виставила півтори тисячі поліцейських. Як повідомляють болгарські ЗМІ, до парламенту прийшли студенти Софійського університету — вони цього дня відзначали 40й день від убивства п’яними виродками їхнього колеги Стояна Балтова й протестували проти бездіяльності влади. Прийшли також фермери, які не можуть збути свою продукцію. Прийшли пенсіонери, які отримують мізерні, навіть за мірками України, пенсії. Прийшли дрібні підприємці та прості люди, не вдоволені підвищенням із 1 січня тарифів за опалення на 19 відсотків.

Організатори акції протесту помітили в натовпі підозрілих молодиків і попередили поліцію, що серед мирних учасників акції є провокатори. Правоохоронці натомість повідомили через мегафони, що отримали повідомлення про закладену на площі бомбу, тому слід очистити територію перед парламентом. Це викликало обурення звичайних демонстрантів і стало сигналом для провокаторів ламати захисні бар’єри і починати сутички з поліцією. Пішло в хід заздалегідь принесене каміння. Поліція застосувала кийки, сльозогінні засоби та грубу фізичну силу. Люди у формі били не лише хуліганів­провокаторів, а й жінок та літніх людей.

Від 11 до 16 години середи поліція заарештувала 158 осіб. Із пораненнями потрапили до шпиталів 20 учасників демонстрації та 12 поліцейських. Організатори акції зустрілися з мером Софії та головним комісаром МВС і висловили протест проти свавілля правоохоронців. У відповідь офіційні особи відповіли, що поліціянти діяли в межах своїх повноважень. Опозиція наполягає на звіті в парламенті про ці події міністра внутрішніх справ Михаїла Мікова.

Учорашні болгарські газети підтверджують версію про сплановану провокацію. Серед заарештованих багато відомих футбольних хуліганів та націоналістів різних мастей. 32 з них числяться в поліцейських картотеках. Частина затриманих зізналася, що провокацію організувував відомий столичний кримінальний авторитет на прізвисько Цецо Лудія («скажений Цецо»), який обіцяв виплатити кожному провокаторові по 300 левів (200 доларів), повідомляє газета «Труд». Агенція «Фокус» сповіщає, що двоє заарештованих підлітків зізналися на допиті, як Цецо Лудія говорив, ніби «бабло платить дядечко Бойко, і за нього потрібно трохи попрацювати». «Дядечко Бойко» — це прізвисько мера Софії Бойко Борисова.

Утім немає щодних офіційних доказів, що провокацію організував мер чи правлячі партії. Преса пише одне, а глава МЗС заявив учора, що гроші розносили також по студентських гутрожитках. Він повідомив, що в заарештованих вилучено три саморобні бомби, ножі, кастети тощо.

Учора на мітинг перед парламентом зібралося близько 500 осіб. Його початок був мирним.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>