Як я не працюватиму

16.01.2009
Як я не працюватиму

Депутати й так не дуже напружуються. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Замість канікул Верховна Рада матиме напіввідпочинок. Наступний тиждень депутати мають провести за роботою в комітетах, а останні дні січня — на зустрічах із виборцями у так званих округах. Водночас у кулуарах парламенту визнають, що насправді залишаться працювати одиниці ентузіастів. А решта, за планом, поїдуть відпочивати. Нічого, прийде лютий — і по ступеню засмаги з’ясується, хто тягнув воза законотворчості, а хто літав у Домінікану.

 

Не працює Верховна? Підемо в обласні

За зміни до календарного плану проголосували 266 народних депутатів — усі фракції, крім Партії регіонів. Але це не свідчить, що «регіонали» прагнули працювати менше за інших: «сині» наполягали якраз на тому, аби найближчі два тижні ВР працювала в пленарному режимі. У них свій інтерес — довести до кінця процедуру висловлення недовіри уряду.

Учора на зборах опозиційного уряду, які відбулися після закриття засідання ВР, Віктор Янукович закликав депутатів своєї фракції присвятити найближчі два тижні депутатським функціям, а не відпочинку. «Ми з вами добре розуміємо, що таке робота в округах і комітетах, — цитує Януковича «Українська правда». — Ми ніколи не знайдемо [депутатів] ні в округах, ні в комітетах. Поїдуть грітися в теплі краї і, як кажуть, їм до лампочки, що тут робиться в країні». Депутати–«регіонали» отримали напутнє слово лідера — зустрічатися з виборцями, брати участь у сесіях облрад тощо. Янукович уже зараз засмаглий — встиг за новорічні свята.

Голова парламенту Володимир Литвин розповів про процедурний бік справи: «Ми не закриватимемо роботу Верховної Ради, а на наступній сесії закриємо попередню сесію і відкриємо нову», — сказав Литвин. Що ж до вимог «регіоналів», то спікер відповів: «Ви («регіонали») продемонстрували тут цинізм, бо в деяких людей квитки уже замовлені. А вони («Регіони») демонструють «чистоту своїх рядів».

І знову про банк

Учора Верховна Рада продовжила роботу тимчасової слідчої комісії щодо розслідування дій Національного банку під час економічної кризи: комісія БЮТівця Юрія Полунєєва працюватиме півроку. Крім того, народні депутати 372 голосами повторно звернулися до Президента із закликом внести подання на звільнення голови НБУ Володимира Стельмаха.

Деякі депутати пропонували відсторонити Стельмаха від обов’язків. У секретаріаті ВР навіть був зареєстрований проект відповідної постанови. Але Володимир Литвин відмовився поставити його на голосування через невідповідність Конституції.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Верховна Рада внесла зміни до Кримінального та Кримінально–процесуального кодексів, що встановлюють відповідальність за використання малолітніх дітей для жебрацтва. Батьки або особи, які їх замінюють, можуть бути покарані за такі дії обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років. У гірших варіантах (використання чужих дітей, застосування насилля) передбачається жорстокіше покарання.

ВР також прийняла загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Парламент вніс мораторій на відчуження приміщень та майна редакцій державних і комунальних ЗМІ.

Рада також звільнила від земельного податку вітчизняні заклади фізичної культури та спорту, спортивні споруди підприємств і організацій, що використовуються за цільовим (спортивним) призначенням, спортивні бази олімпійської та паралімпійської підготовки. Відповідні зміни внесено до Закону «Про плату за землю».