«Дати раку під зад»

16.01.2009

Маючи «Оскара», кілька «Золотих глобусів» та ще чимало престижних кінематографічних нагород, голлівудська кінозірка австралійського походження Кейт Бланшетт, виявляється, досі відчуває, що не повністю реалізувала творчий потенціал. За словами актриси, у неї є «проект мрії» — Кейт дуже хоче зіграти головну героїню в екранізації коміксу. Але не банального а ля «Бетмен» чи «Жінка–кицька», а психологічно–соціального. Йдеться про графічний автобіографічний роман американської художниці Маріси Марчетто «Ракова мегера: правдива історія» (Cancer Vixen: A True Story). Заради ролі героїні, яка втрачає волосся від хіміотерапії, Бланшетт навіть готова повністю поголити голову.

Права на екранізацію цього твору Кейт придбала ще кілька років тому, але досі не може втілити свій план у життя. За словами актриси, найскладніше — знайти режисера, здатного впоратися з книгою, у якій справжні муки хворих на рак описані одночасно і з драматизмом, і з добрим почуттям гумору. Окрім того, спонсори не поспішають давати гроші на фільм, який вочевидь не стане блокбастером. Однак Бланшетт не втрачає надії розв’язати цю проблему — якщо знадобиться, то навіть за власний рахунок.

Авторка книги повністю поділяє наміри зірки. Маріса вважає, що дуже важливо розповідати жінкам правду про те, як важко боротися зі злоякісною пухлиною і, водночас, про те, що її таки можливо побороти. У самої художниці рак молочної залози виявили близько п’яти років тому, фактично напередодні її весілля з ресторатором Сильвано Марчетто. Замість упасти у відчай, мужня жінка, у якої не було навіть медичної страховки (що для американців просто катастрофічно), заявила: «Рак, я дам тобі під зад своїми гострими шпильками!». І таки дала: витримавши багато сеансів хіміотерапії, на які, попри слабкість, справді бігала на височезних підборах, Маріса одужала, вийшла заміж і зараз почувається здоровою та щасливою.