Ні техно, ні духу

30.06.2010
Ні техно, ні духу

Цими вихідними під містом Васильків на Київщині мали відбутися два фестивалі досить різного змісту: «Техно проти наркотиків» та «Фестиваль традиції духу (ФТД) «Русь». Проте замість музичного свята організатори і гості отримали скандал і силову зачистку представниками Служби безпеки України, міліції та спецпідрозділу «Беркут».

Гаслом ФТД «Русь», співорганізатором якого виступила ультраправа «Соціал–націоналістична асамблея» (СНА), мало стати «Русь може бути лише Київська». У програмі було заявлено виступи гуртів «Сокира Перуна», «Сейтар», «Тінь Сонця», «Цирюльня», «Визволитель», «Нахтігаль», «Вайт Лайонс» та інших. Те, що багато з них мають славу «неонацистьких», дало формальну підставу міліції розігнати фестиваль, незважаючи на те, що організатори мали всі дозволи місцевої влади. Заодно під гарячу руку потрапили й ті, хто був лише за «техно» і проти наркотиків.

Проте далеко не факт, що ініціатори й керівники розгону керувалися антифашистськими мотивами, а не банальною українофобією. Напередодні фестивалів в інтернеті з’явилося звернення до голови СБУ Валерія Хорошковського з вимогою заборонити фестиваль «Русь». Під ним підписалися організації «Русскоязичная Украіна» одіозного депутата–«регіонала» Вадима Колесніченка, «Єврейський Форум України» Аркадія Монастирського та «Правозахисний фонд імені Марочкіної».

Ще у п’ятницю ввечері міліція, пожежники та представники санепідемстанції під керівництвом чоловіка, який назвався підполковником СБУ, не дали провести фестиваль «Техно проти наркотиків», який мав проходити на тому ж майданчику, що й ФТД «Русь». Правоохоронці вимагали від організаторів «Русі» скасувати свій фестиваль, який мав відбутися наступного дня.

Вранці в суботу, після «Молитви українського націоналіста», активісти організації «Патріот України» оточили сцену, але міліція все одно почала демонтаж. Потім «підтягнувся» спецпідрозділ «Беркут», і захисникам фестивалю довелося залишити майданчик.

У Василькові автобус із музикантами гурту «Широкий лан» та активістами «Патріота України» затримали «беркутівці» й відправили до райвідділу міліції. Після «профілактичних бесід» усіх відпустили. «26 червня після демонтажу сцени та практичного зриву двох фестивалів Обухівська райдержадміністрація на чолі з рідним братом заступника голови адміністрації Президента Олега Рафальського, колишнім головою Житомирського обласного архіву Ігорем Рафальським, та Копачівська сільська рада, які не мають жодного відношення до території, на якій мав відбутися фестиваль, звернулися до суду щодо заборони його проведення. Суддя Обухівського райсуду Кравченко заборонила проведення фестивалів», — повідомили у прес–службі СНА.

У неділю між «Патріотами» та «Беркутом» ще відбувалися епізодичні сутички. «Міліціонери на вулицях міста перевіряли документи у всіх, хто спілкувався українською мовою», — повідомив співорганізатор фестиваль «Русь», головний редактор газети «Вечірній Васильків» Ігор Мосійчук. «Наразі достеменно відомо, що фестиваль «Русь» заборонено за особистою вказівкою Президента Віктора Януковича», — переконаний він.

Сьогодні о 17:00 відбудеться пікетування головного управління МВС у Київській області з протестом проти першого прецеденту силового розгону владою неугодних музичних акцій.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>