Андрія Ейдера могли заразити гепатитом В у в’язниці Москви - адвокат

12:32, 02.02.2019
Андрія Ейдера могли заразити гепатитом В у в’язниці Москви - адвокат

Андрій Ейдер, якого було поранено в Азові (фото: Courtesy photo)

Наймолодшого утримуваного в Росії українського військового моряка Андрія Ейдера у в’язниці в Москві могли заразити гепатитом.
 
Про це повідомив адвокат військовополонених Микола Полозов, посилаючись на дані захисниці Ейдера Олександри Маркової.
 
"Є серйозні підозри, що пораненого військовополоненого Андрія Ейдера заразили в медсанчастині СІЗО "Матроська тиша" гепатитом В. Якщо аналізи підтвердяться, то це зовсім щось позамежне", - написав він у Facebook.
 
"Офіційне підтвердження цьому буде лише на початку наступного тижня, коли я особисто побачу епікриз, який все-таки видали Андрію при переведенні з "Матроської тиші" до "Лефортова", - повідомила Маркова.
 
Вона підкреслила, що якщо Ейдер захворів на гепатит не у в’язниці, то до тюремних лікарів є питання, наприклад, чому від початку про хворобу ніде не вказувалось, чому лікарі не виявляли хворобу протягом двох місяців.
 
"На жаль, сьогодні п’ятниця, і попереду ще цілих два дні, які тягнутимуться вічністю в очікуванні хоч якоїсь визначеності", - зазначила Маркова.
 
Нагадаємо, поранені в Азові українські моряки Андрій Ейдер, Андрій Артеменко та Василь Сорока були перевезені з "Матроської тиші" в СІЗО "Лефортово".
 
Раніше батько Василя Сороки заявив про те, що його сина шантажують, змушуючи підписати "зізнання" в обмін на необхідну операцію.
 
Також батько моряка Василя Сороки стверджував, що в СІЗО Москви його катують, позбавляючи медичної допомоги, доки він не напише зізнання у вигаданому злочині.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Також повідомлялося, що Москва не надає ліків пораненим в Азові морякам.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. Прокурори Кремля домагалися продовжити їх арешт до кінця квітня. Моряків, що прибули в суд, вітали оплесками та вигуками "Слава Україні".
 
16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.