Володимир Жеребний: попри втому герой Майдану повернувся на барикади, де й загинув (відео)

18:08, 25.02.2019

“Вуха почули, а розум до сьогодні не може сприйняти...”, - батько героя Майдану Володимира Жеребного - Микола досі переживає той день, коли загинув його син. Каже, був абсолютно спокійним за Володю.

Адже 20 лютого 2014 року вони зідзвоювалися. Батько набрав Володимира о 8 ранку, а той відповів: що після нічого чергування і вже йде спати. Мовляв, кому цікаво, що робиться на Майдані - нехай сам приїжджає у Київ.

“Я взагалі заспокоївся, він - після ночі, пішов уже відпочивати. І буквально за 2-3 години під’їхала машина, вийшли друзі його, і хтось із них сказав: Володя загинув”, - з болем у голосі розказує Микола Жеребний.

Що змінилося за ці кілька годин?

20 лютого 2014 року Володимир Жеребний справді мав йти відпочивати після 12-годинного чергування на барикадах. Та в той момент силовики якраз пішли в наступ на Інституцькій. І Володимир - попри втому - повернувся на барикади.

Там і загинув від кульового поранення в шию.

“Він не міг змиритися з тим, що відбувається в країні”, - Миколі Жеребному згадується кінець листопада 2013 року. Каже, коли був розгін студентів, його Володимир буквально на другий день зібрав рюкзак.

Усе, що сказав батьку: “Тату, я їду в Київ”. Він приїжджав на Різдво - на чотири дні. А на Водохещу, яке через протистояння з силовиками назвали Вогнехрещою, взагалі залишився на Майдані.

Батько намагався знайти аргументи, щоб вмовити сина повернутися, та Володимир порад не слухав. Навпаки закликав Миколу збирати друзів та рушати до Києва.

Звідки у Володимира Жеребного таке загострене почуття справедливості? Батько згадує: ще в дитинстві замість купувати обіди в школі, син збирав гроші. На них замовляв книжки з Історії України.

Тепер щоразу натикаючись на речі сина, Микола відчуває неймовірний біль.

Його спогади про сина - Героя Майдану - дивіться у відео, знятому для проекту “Характери гідності”



На момент загибелі Володимиру Жеребному було 28 років. Аби не полишати Майдан, він взяв відпустку за власний рахунок у Вишнівському коледжі Львівського національного аграрного університету.

Єдине про що зараз моляться батьки Героя Небесної Сотні, щоб смерть їхнього сина та його побратимів не була даремною.

Відео-спогади родичів про загиблих Героїв Майдану до роковин тих подій зняли спільно Національний музей Революції Гідності та організація "Родина Героїв Небесної Сотні".

Дивіться історії інших Героїв Небесної Сотні. Зокрема, Сергія Бондарчука: він був готовий померти за перемогу Майдану; чому Микола Дзявульський із Шепетівки помер з усмішкою на вустах ; чому блакитна каска ООН не врятувала життя 21-річному студенту зі Збаража Устиму Голоднюку; та як учитель математики з Новояворівська Роман Варениця пішки йшов на Євромайдан, де загнув.