Прибирання снігу в Києві - на аутсорсинг

18:06, 24.01.2019

От як собі хочете, а дороги в країні стали прибирати краще.

Вчора я їздила за кермом. Хоча не так давно почала знову освоювати метро і знаходжу багато позитивного. Особливо, якщо потрібно швидко і без проблем кудись доїхати.

Я працюю в центрі Києва, тому про всі пагорби і затори знаю багато що. Вчора була необхідність взяти авто. В Києві мело, багато автомобілів не виїжджало. Біля мого будинку більшість машин так і залишилися стояти на приколі.

Центральні магістралі чистили, посипали сумішами. Звісно, знайшлися ті, хто кидав авто як попало – криво-косо. І це ускладнювало і рух, і чищення вулиць спецтехнікою.

Бачила седани, які вперто повзли вгору, ковзалися по всій дорозі – це дуже ускладнювало рух, накопичувалися черги з автомобілів.

Я майже не потерпала в заторах – виставила навігатор і слухняно їхала оптимальним маршрутом, який він мені прокладав.

В більшості своїй люди стають більш відповідальними. Це помітно і добре.

Єдине, що мене дратує, це слизькі сходи практично в усіх закладах – від магазинів до лікарень. З цим повний капець. І ще лід на міжквартальних проїздах і на тротуарах. Там, де сфера відповідальності офісів та комунальних служб. Мені здається, треба вчасно посипати соляною сумішшю, щоб не наростали оті глиби, об які люди ламають ноги і руки. І заборонити стелити оту небезпечну плитку.

Я знаю, що у нас прибирають сніг не гірше, аніж, наприклад, в Канаді. Взимку я там буваю регулярно. І так, якщо снігопад, то відміняються шкільні автобуси. І не прибирають, коли сніг йде інтенсивно. Але потім прибирають все оперативно. І рівень відповідальності громадян набагато вищий, аніж у нас. Прибирати сніг – це необхідність, яка не обговорюється. Тому багато родин мають спеціальні пристрої, які кріпляться на авто, і ними відгортається сніг. Якщо насипало, то прибирають всі. Жінки і діти з лопатами – дуже звичайне явище. Біля будинків, на вулиці, залишають мішки з сіллю і посипають нею східці і доріжки. Спеціальна техніка муніципальних служб вже з жовтня-листопада базується на плазах біля великих магазинів. Це підвищує мобільність техніки.

Ну і в Канаді є компанії, чиї послуги ви можете замовити і забезпечити собі чистоту біля будинків без власного втручання.

Мені здається, що прибирання снігу в великих містах треба віддавати на аутсорсінг приватним компаніям. Ринок – величезний. Затребуванність – висока. Так, сезонність – з листопада до березня. Але ті ж клінінгові компанії можуть подумати над цим, як про додатковий напрямок роботи і додатковий дохід. А споживачам це могло б бути цікавим. І приватним домогосподарствам, і ресторанам/кафе, і офісам, і т.д. Тим більше, що приватні послуги будуть відрізнятися від муніципальних і започаткують конкуренцію в цьому сегменті.

Що думаєте? 

Зоя Казанжи, 24 січня 2019 року, Facebook.