Розрив дипвідносин між Україною та Росією - кричуща необхідність

13:59, 12.08.2016
Розрив дипломатичних відносин між Україною та Росією не просто назрів, а вже більше двох років - з моменту надання в березні 2014 року російським парламентом дозволу на використання збройних сил РФ на території України, є кричущою необхідністю.
 
Звичайно, це рішення, у відповідь на збройну агресію РФ, мала прийняти саме Україна.
 
Хоча, сьогодні подібні "загрози" з боку РФ, швидше за все, є частиною інформаційної кампанії, мета якої - створити негативний образ України та відвернути увагу російської та світової громадськості від того факту, що Росія є країною-агресором та країною-окупантом. У випадку, якщо це рішення таки буде прийняте в РФ, швидше за все, воно суттєво не вплине на існуючий стан речей.
 
А для української влади це стане майстер-класом, як правильно діяти.
 
По суті, розрив дипломатичних відносин ускладнює лише прямі політичні контакти на найвищому та високому політичному рівнях. Їх Україна з Росією і так фактично не має. Ті контакти, що здійснюють невидимі громадськості маловідомі "човники", залишаться і навіть посиляться.
 
За розривом дипломатичних відносин може також послідувати, хоча і не обов"язково, розрив економічних, торговельних та інших відносин, а також введення обмежень на перетин кордону.
 
На сьогодні торговельно-економічні відносини України з РФ перебувають у достатньо низькій точці та постійно погіршуються через цілеспрямовану політику РФ. Тому негативні наслідки від подібного можливого кроку з боку РФ можуть мати обмежені негативні наслідки впродовж достатньо короткого проміжку часу. А в середньостроковій перспективі лише сприятимуть досягненню Україною повної економічної незалежності від РФ - зменшення кількості та важливості важелів впливу на прийняття в Україні політичних та інших рішень.
 
Розрив поставок газу є ще менш ймовірним, оскільки в цьому разі РФ серйозно ускладнить і без того складні відносини з ЄС, а також сприятиме продовженню економічних санкцій проти себе.
 
Заборони на поїздки громадян, в разі їх запровадження, загалом потрібно сприймати як позитивний сценарій для забезпечення безпеки України. Хоча незручності будуть, але, вибачайте, - у нас війна.