Ефективність дрона «Лютий»: географія ударів по росіських НПЗ вражає

13:25, 22.05.2024
Ефективність дрона «Лютий»: географія ударів по росіських НПЗ вражає

Український дрон-камікадзе із красномовною назвою «Лютий» виявився дуже ефективним. (Фото Укроборонпрому)

За даними Пентагону, удари України вивели з ладу 14 відсотків нафтопереробних потужностей рф. Але оскільки оприлюднений аналіз охоплює лише двомісячний період, від 21 січня до 24 березня, то статистика наразі змінилася у бік помітного зростання.

 

Сьогодні експерти говорять вже про 15 відсотків втрат, що, на їхню думку, створює чимало проблем в основній експортній галузі московії. Зокрема, на внутрішньому ринку країни почали зростати ціни на паливо і, відповідно, вартість решти товарів.

           

Найчастіше нафтопереробні заводи розбивають або пошкоджують українські дрони із красномовною назвою «Лютий». Ефективність їхніх прильотів була б набагато вищою, якби власники підприємств не відновлювали потужності.

 

Скажімо, тиждень тому кілька безпілотників вдруге влучили в НПЗ, що розташований у Туапсе. Запустили його роботу окупанти через 3 місяці. Поки що їм вдається знаходити внутрішні резерви для відновлення, але галузь потроху втрачає свої позиції.

 

У квітні російський експорт сирої нафти й нафтопродуктів упав до рівня, який востаннє спостерігали наприкінці минулого року. Про це з посиланням на Міжнародне енергетичне агентство повідомляє Bloomberg. У результаті минулого місяця росіяни заробили на сировині значно менше, ніж у березні - 17,2 млрд доларів проти 18,4.

           

Втім, роботи у наших операторів дронів більше, ніж досить. За словами аналітика консалтингової компанії «Нафторинок» Олександра Сіренка, для того, аби рашистські прихильники війни на власній шкурі відчули руйнівне економічне навантаження, потрібно перебити щонайменше половину місцевих НПЗ.

       

«Не секрет, що країна-терорист виробляє багато нафтопродуктів і вивозить їх на експорт, і на цьому заробляє, - сказав він в ефірі телемараону. - Основний бюджетонаповнюючий ресурс – це газ, нафта та їхні продукти. Тому удари саме по виробництву товарів з доданою вартістю – звісно, вагомий удар по економіці росії. Тобто раніше вони, грубо кажучи, «харчувалися» з надр землі, а тепер потрібно буде заробляти ці гроші якось по-іншому. Це призведе до дестабілізації в країні, до інфляції та економічної кризи. Тоді буде зрозуміло, що в цю гру на руйнування економіки можна грати вдвох».

 

Аби зменшити дефіцит палива, країна-агресорка попросила допомоги у військового партнера Олександра Лукашенка. Той, звісно, не відмовив. Як повідомив Центр національного спротиву, наразі у Білорусі спостерігається сплеск виробництва реактивного авіаційного пального і його поставок залізничним транспортом. Охороною перевезень займаються бойовики терористичної організації «вагнер» та батальйони мвс рф. Але як би військовий соратник не старався, увесь дефіцит після «лютих» прильотів покрити він не зможе.

 

Географія самих бомбардувань теж вражає. На росії вже горіло в орловській, брянській, ярославській, рязанській, нижньогородській, самарській, ленінградській, волгоградській областях і краснодарському краї.