Трирічна програма: Швеція ухвалила багатомільярдну військову допомогу Україні

12:54, 22.05.2024
Трирічна програма: Швеція ухвалила багатомільярдну військову допомогу Україні

75 мільярдів шведських крон піде на військову підтримку України. (Фото з відкритих джерел)

Трирічну програму додаткової військової підтримки України на загальну суму 75 мільярдів крон ($7,01 мільярда) — на 2024-2026 роки,  погодив Уряд Швеції.

 

Із цієї суми країна щороку виділятиме по $2,3 мільярда.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється на сайті уряду Швеції.

 

На що саме підуть гроші — у релізі не вказано. Лише зазначається, що з урахуванням цієї допомоги загальна військова і цивільна підтримка України з боку Швеції становитиме понад 100 мільярдів шведських крон (понад $9,3 мільярда).

 

Військова допомога Україні може, наприклад, надаватися у формі безоплатної передачі оборонного обладнання, фінансових внесків і фінансової підтримки на закупівлю оборонного обладнання.

 

Окремо в релізі сказано, що ця програма може обтяжити держфінансування Швеції, тому підтримка України буде проводитись таким чином, щоб не підірвати оборонний потенціал самої Швеції та не зашкодити реформам.

 

Швеція в березні 2024 року офіційно стала 32-м членом НАТО.

 

Це відбулося на тлі вторгнення росії в Україну. Країна активно допомагає фінансово і зброєю Україні, передаючи обладнання, бронемашини, танки Stridsvagn 122, артилерію, зокрема САУ Archer, і боєприпаси, гранатомети тощо. Швеція також долучилася до Коаліцій з розмінування і до Коаліції дронів.

 

Як повідомляла УМ, Швеція не виключає військового нападу з боку рф.