Рада вдосконалила загальновійськову підготовку та створила ТСК з фортифікацій

12:28, 22.05.2024
Рада вдосконалила загальновійськову підготовку та створила ТСК з фортифікацій

Верховна Рада України 22 травня попрацювала дуже плідно.

 

Законопроєкт № 11092 щодо вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки ухвалила у середу, 22 травня, Верховна Рада України. 

 

Як інформує УМ, про це 22 травня повідомив народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк у Телеграм.

 

За проголосували 297 парламентарів.

 

Зокрема, в законопроєкті пропонують замість допризовної підготовки запровадити початкову загальновійськову підготовку.

 

Крім того, проєкт закону пропонує скасувати розподіл у навчанні для хлопців і дівчат на предметі «Захист України». Тобто це дасть змогу хлопцям і дівчатам на рівних навчатися поводженню зі зброєю та тактичної медицини на «Захисті України».

 

Таку підготовку проводитимуть у старших класах шкіл, у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої і вищої освіти.

 

Програми з предмета «Захист України» розроблятиме й затверджуватиме Міністерство освіти й науки України за погодженням з Міноборони.

 

Також у середу Парламент створив слідчу комісію щодо облаштування фортифікацій та закупівлі дронів.

 

За постанову № 11282 проголосували 277 депутатів.

 

Нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк повідомив, що ТСК вивчатиме використання бюджетних коштів на будівництво інженерних споруд і потреби в дронах. Головою комісії призначили представника «Слуги народу» Миколу Задорожнього.

 

До повноважень ТСК відносяться вивчення обставин і підготовки питань щодо:

 

потреб сектору безпеки й оборони у БпЛА та формування державного замовлення на виробництво і закупівлю безпілотних літальних апаратів;

аналізу практики розподілу, передачі, постачання і взяття на баланс БпЛА військовим частинам та підрозділам ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань;

облаштування фортифікаційних споруд, інженерних загороджень на лінії зіткнення та цільового використання коштів виділених на їх облаштування.

 

Загалом до складу ТСК увійшли 15 народних депутатів: Задорожній («Слуга народу»), його заступник Михайло Цимбалюк («Батьківщина»); «слуги» Андрій Богданець, Єлизавета Богуцька, Олександр Горенюк, Олексій Жмеренецький, Дмитро Костюк, Ігор Марчук і Олександр Федієнко; із «Євросолідарності» Михайло Бондар, із «Платформи за життя та мир» (колишня проросійська заборонена ОПзЖ) Віталій Борт, із «Відновлення України» (колишня ОПзЖ) Анатолій Бурміч, із «Голосу» Роман Костенко, із групи «Довіра» Сергій Мінько, із «За майбутнє» Сергій Рудик.

 

ТСК має працювати рік. Звіт про роботу її члени повинні представити не пізніше ніж за шість місяців із дня утворення.

 

У цей же день, 22 травня, парламент на засіданні ухвалив мораторій на банкрутство обʼєктів критичної інфраструктури, що перебувають у державній власності, під час воєнного стану та ще впродовж двох років після його припинення. Цей законопроєкт внесли до парламенту ще у грудні 2022 року.

 

Нині його врешті прийняли в цілому — підтримку висловили 227 нардепів, передає представник «Голосу» Ярослав Железняк.

 

Документ передбачає, що спори (справи), предметом яких є право власності держави на обʼєкти критичної інфраструктури, що перебувають у державній власності, та/або відновлення платоспроможності таких обʼєктів чи визнання їх банкрутом, не підлягатимуть судовому розгляду в установлені строки.

 

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і буде застосовуватися виключно до господарських товариств, частки (акції, паї) яких були примусово відчужені в умовах воєнного стану до набуття чинності цим законом.

 

Як повідомляла УМ, Заборона УПЦ МП: Стефанчук обіцяє компроміс щодо «болісного» законопроекту.