У Києві заклали камінь майбутнього Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримських татар

22:19, 18.05.2024
У Києві заклали камінь майбутнього Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримських татар

Раніше на місці, де має зʼявитися Меморіал, упродовж півстоліття стояв памʼятник «чекістам». (Фото Офісу президента)

Перший памʼятний камінь майбутнього Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримських татар заклали у Києві в суботу, 18 травня.

 

Участь у заході взяли президент Володимир Зеленський, міністр оборони Рустем Умєров та лідери Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева, військові, волонтери та посли.

 

Як інформує Україна молода про це повідомляє Офіс президента у день 80-х роковин депортації з півострова Крим, яку влаштувала радянська влада.

 

Памʼять усіх убитих депортацією дорослих і дітей вшанували хвилиною мовчання.

 

«Зараз кожне кримськотатарське серце відчуває біль, коли згадує події тих днів, тих років. Точне число людських втрат від депортації досі невідоме. Вигнання на чужину забрало життя щонайменше третини від загального числа киримли, які тоді жили на півострові», – сказав глава держави.

 

І нагадав, що з відновлення незалежності України і до 2014 року Крим був щасливим домом для багатьох наших людей. Зеленський переконаний, що таким він обовʼязковобудезновупіслязвільненнявідросійськоїокупації.

 

«Півострів, якому судилося стати одним із найкращих для життя місць у Європі, саме таким і буде – без росії», – підсумував президент.

 

 

Мустафа Джемілєв нагадав, що саме цього дня рік тому президент запропонував встановити Меморіал памʼяті жертв кримськотатарського народу.

 

«Значення Меморіалу дуже велике. Це демонструє ставлення держави до корінного народу Криму. І це особливо важливо з урахуванням того, що зараз відбувається з кримськотатарським народом на його батьківщині, в Криму», – сказав він.

 

Раніше на місці, де має зʼявитися Меморіал, упродовж півстоліття стояв памʼятник «чекістам». Кілька років тому його демонтували.

 

«Памʼятник, що прославляв не людей, а жорстоку систему – систему, яка є винною, зокрема, у геноциді кримськотатарського народу. Саме на цьому місці в Києві має постати меморіал нашої поваги до кримськотатарського народу і вшанування памʼяті всіх жертв геноцидних ударів росії по нашому Криму», – наголосив Зеленський.

 

Тоді як Рустем Умєров підкреслив: «Сьогодні, у День пам’яті, ми згадуємо багато тисяч безневинних кримських татар, які загинули внаслідок жорстокої депортації зі своєї батьківщини 80 років тому.

 

Нинішній агресор - росія - продовжує тоталітарні традиції поневолення, репресує кримських татар, які виступають проти окупації Кримського півострова.

Ми маємо перемогти у цій війні, звільнити від окупантів український Крим і покарати агресора за скоєні ним злочини».

 

Нагадаємо, щороку 18 травня, в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам'ять жертв геноциду кримських татар  роковини їх масової депортації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80-ті роковини депортації кримських татар: зло геноциду відродилось