До Богданового університету у Черкасах приїжджали митці з Києва

13:29, 18.05.2024
До Богданового університету у Черкасах приїжджали митці з Києва

Заходи були приурочені до 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та до 70-річчя Черкаської області.

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького у День вишиванки лунали українські пісні у виконанні Національного академічного заслуженого українського хору імені Григорія Верьовки.
 
Це стало подарунком університетській спільноті від делегації українських митців, культурних і громадських діячів, які приїхали на Черкащину.
 
Як повідомили  «Україні молодій» у цьому навчальному закладі, заходи були приурочені до 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та до 70-річчя Черкаської області. Ініціювали їх Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України, Черкаське земляцтво «Шевченків край» у місті Київ, Національна спілка письменників України, Мала академія наук України.
 
У складі столичної делегації — голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко, народний артист України Анатолій Паламаренко, багаторічний керівник української «Просвіти», лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Павло Мовчан, заслужений працівник культури України, багаторічний голова НСПУ Петро Засенко, директор хору імені Г. Верьовки Ігор Курилів.
 
                                                                Народний артист України Анатолій Паламаренко.
 
 
«У межах візиту на Черкащину відбулося покладання квітів та реквієми біля пам’ятника Тарасу Шевченку, могили Василя Симоненка та погруддя Богдана Хмельницького на Університетській площі. Також  делегація  поповнила університетську бібліотеку книгами та порадувала концертом», – розповідають у Богдановому університеті.
 
 
«День вишиванки у нашому університеті був особливим. Відзначили його з видатними українськими діячами культури, мистецтва, освіти. Саме ці люди все своє життя викарбовували національні цінності, за які сьогодні йде війна. Почесні гості зробили нам дарунок, який об’єднує та є втіленням наших національних цінностей. Саме такі дні дають віру в перемогу», – говорить ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.
 
 
«Люди розуміють важливість нашої місії, а ми вважаємо, що повинні доносити до населення глибинну культуру, переконувати їх, що наша національна пам'ять — основа того, що ми таки переможемо ворога. Бо той, хто цінує та любить свій рідний край, буде захищати свою землю. Це ми зараз і бачимо», – додає директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко, який разом з очільником Національної спілки письменників України Михайлом Сидоржевським вручили нагороди викладачам університету:
 
голові обласного осередку НСПУ, професору Володимиру Поліщуку - Почесну ювілейну відзнаку Національної спілки письменників України,
професору Василю Пахаренку - Почесну грамоту Міжнародного благодійного фонду національної пам'яті,
а  ректору університету Олександру Черевку – відзнаку Національної академії наук України «За підготовку наукової зміни».
 
 
Упродовж мистецького дійства звучали українські народні пісні, твори Кобзаря, покладені на музику та у виконанні Анатолія Паламаренка.
 
А пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні хору імені Григорія Верьовки зал слухав стоячи.
 
Свою нову поезію, присвячену Тарасу, прочитав поет Петро Засенко.
 
У межах благодійної акції, яку проводила Студентська рада університету, було зібрані кошти, які підуть на потреби ЗСУ.