«Відзначився» в США: український хакер «заробив» 14 років «буцегарні» за кіберзлочини

12:21, 02.05.2024
«Відзначився» в США: український хакер «заробив» 14 років «буцегарні» за кіберзлочини

24-річного українця Ярослава Васинського суд Північного округу штату Техас засудив з хакерського угруповання REvil до 13 років і 7 місяців в’язниці, а також штрафу в розмірі $16 млн за участь у більш ніж 2,5 тис. атак із використанням програм-вимагачів.

 

Як інформує УМ, про це 1 та 2 травня повідомили Мінюст США та DW.

 

"Сьогодні завдяки тісній співпраці ФБР з нашими партнерами по всьому світу кіберзлочинець, який вважав себе недосяжним, знову зіткнувся з наслідками своїх дій. Ми продовжимо невпинно переслідувати таких кіберзлочинців, як Васинський, де б вони не ховалися, руйнуючи їхні злочинні схеми, вилучаючи їхні гроші та інфраструктуру, а також переслідуючи їхніх пособників та злочинних поплічників за всією суворістю закону", - повідомив директор ФБР Крістофер Рей.

 

Повідомляється, що засудженого затримали 2021 року в Польщі в межах глобальної операції проти хакерських угруповань, які здійснюють атаки за допомогою програм-вимагачів.

 

У 2022 році його екстрадували до США, і він визнав себе винним у змові, спрямованій на вчинення шахрайства, відмивання грошей і завдання шкоди захищеним комп'ютерам.

 

За словами заступника генерального прокурора Ніколь Арджентьєрі, засуджений і його спільники зламали тисячі комп'ютерів у всьому світі та зашифрували їх за допомогою програми-здирника, а потім зажадали викупи в розмірі понад $700 млн доларів.

 

При цьому вони погрожували публікацією даних своїх жертв у разі їхньої відмови заплатити викуп.

 

Зокрема, до числа скоєних REvil злочинів входить атака на американського розробника програмного забезпечення Kaseya 2021 року, яка призвела до масштабних наслідків і зачепила велику кількість компаній у щонайменше 17 країнах.

 

Серед іншого, унаслідок цієї кібератаки шведська мережа супермаркетів Coop була змушена тимчасово закрити більшість філій через збої в касовій системі.

 

Нагадаємо, що хакери REvil, імовірно, діяли з Росії.  У листопаді 2021 року США внесли до чорного списку хакерів REvil із Росії та України. У січні 2022 року Росія заявила, що ліквідувала REvil на вимогу США. Кілька ймовірних хакерів було затримано.

 

Як повідомляла УМ, Українські хакери постаралися: «накрилася» система управління підприємствами в рф.