ВРУ легалізувала домашніх працівників та запровадила облік постраждалих від війни

13:56, 25.04.2024
ВРУ легалізувала домашніх працівників та запровадила облік постраждалих від війни

Домашня праця — це робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором.

У другому читанні Верховна Рада ухвалила 25 квітня законопроєкт № 5695, який має врегулювати роботу домашніх працівників і знизити рівень незадекларованої праці.

 

Як інформує УМ, про це 25 квітня повідомив нардеп Ярослав Железняк у Телеграм.

 

Мета законопроєкту – визначити статус домашнього працівника. Статус — це можливість отримати трудовий стаж і після настання відповідного віку оформити пенсію.

 

Документ вводить у законодавство поняття «домашня праця» і забезпечує працівникам соціальний захист.

 

Законопроєкт пропонує, зокрема, визначити, що:

 

Домашня праця — це робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором.

Не вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється людиною нерегулярно та не більше за 40 годин на місяць.

 

З домашніми працівниками укладається трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну і припинення трудових відносин, визначає права й обовʼязки сторін, а також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування, про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому урядом.

 

Трудовий договір укладається в письмовій формі у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної із сторін.

 

На роботу не можна брати працівника молодшого 16 років.

 

У трудовому договорі можна закріпити платне чи безоплатне надання працівнику житла, заборону роботодавцю самостійно вираховувати із зарплати вартість проживання. Роботодавець повинен попередити про звільнення працівника щонайменше за два тижні. Працівник може звільнитися миттєво, якщо роботодавець посягає на його честь і гідність.

 

У цей же день, 25 квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 10256 про облік людей, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії рф проти України.

 

Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко у Телеграм.

 

За проєкт, ініційований премʼєром Денисом Шмигалем, проголосували 295 нардепів.

 

У пояснювальній записці наголошується, що для відшкодування збитків, завданих окупантами, в Україні вже діє Державний реєстр пошкодженого/знищеного майна. Однак досі не було реєстру шкоди, завданої немайновим правам українців.

 

Мова про шкоду, спричинену:

 

смертю (загибеллю) людини або зникненням безвісти за особливих обставин;

пораненням (контузією, травмою або каліцтвом) та захворюванням;

стійкою втратою працездатності та встановленням інвалідності;

насильством (фізичним чи сексуальним), катуванням і жорстоким поводженням;

 

торгівлею людьми;

ув’язненням, перебуванням у полоні;

примусовою працею;

депортацією, примусовим переміщенням, депортацією або викраденням дітей;

 

психічними розладами внаслідок психологічної травми;

втратою (смертю чи неможливістю виконувати обовʼязки щодо виховання та утримання) дитиною батьків, інших законних представників дитини;

втратою доступу до послуг з охорони здоровʼя та лікування, до освітніх послуг;

втратою доходу і засобів для існування;

 

моральною шкодою, фізичними стражданнями, емоційним напруженням, дискомфортом;

іншими порушеннями особистих немайнових прав, що забезпечують існування людини.

 

Реєстр буде включати витрати держави на компенсацію збитків і надання соціальної підтримки. Цю інформацію можна буде використати для подання заяв до судів та Міжнародного реєстру збитків, заподіяних агресією рф.

 

Наразі в Україні діє програма «єВідновлення» для отримання компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло. 1 серпня 2023 року в «Дії» стартував прийом відповідних заявок. У жовтні 2023 року право на компенсацію за послугою «єВідновлення» отримали українці, які відновили житло власним коштом, а також послуга «єВідновлення» тепер доступна для людей з житлом у спільній власності.

 

З грудня українці з житловими сертифікатами на компенсацію за знищене майно отримали можливість подати заяву про бронювання грошей, щоб купити нове житло — будинок або квартиру. На єдиному порталі державних послуг «Дія» вже працює обмін житлового сертифіката на житло.

 

2 квітня в Гаазі запустили Міжнародний реєстр збитків. Громадяни, які постраждали через війну з рф після початку повномасштабного вторгнення, можуть подати заяву безкоштовно через «Дію».

 

Як повідомляла УМ, ВРУ збільшила чисельність Держприкордонслужби України.