Оголошено номінантів журналістської премії імені Георгія Ґонґадзе

14:57, 18.04.2024
Оголошено номінантів журналістської премії імені Георгія Ґонґадзе

Фіналістки премії імені Георгія Ґонґадзе-2024. (Фото: сайт премії.)

Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе, яку з 2019 року вручають українським журналістам, визначила короткий список номінантів на здобуття відзнаки за 2024 рік. До нього ввійшли журналістки Анна Бабінець, Ольга Руденко та Тетяна Трощинська.

 

Як інформує УМ, про це 18 квітня повідомили на сайті премії.

 

 Переможницю оголосять 21 травня

 

Премія імені Георгія Ґонґадзе – одна з головних відзнак для професійних журналістів в Україні. Її заснували у 2019 році у партнерстві з родиною Георгія Ґонґадзе.

 

Серед претенденток на перемогу цьогоріч опинилися:

 

Анна Бабінець – журналістка-розслідувачка. Вона є керівницею розслідувальної агенції "Слідство.Інфо", регіональної редакторкою мережі розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), співавторкою ініціативи YanukovychLeaks та міжнародного проєкту Panama Papers, який у 2017 році отримав Пулітцерівську премію.

 

Ольга Руденко – головна редакторка та засновниця видання провідного англомовного видання про Україну The Kyiv Independent. У 2022 році видання TIME визнало Ольгу Руденко лідеркою наступного покоління.

 

Тетяна Трощинська – журналістка "Громадського радіо", директорка департаменту стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту на "Суспільному", продюсерка суспільно-політичного ток-шоу "Новий відлік". Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок.

 

Критерії для номінантів були такі:

 

відданість принципам та цінностям незалежної журналістики;

інноваційність;

суттєвий внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища в цілому;

створення матеріалів, що призвели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні.

 

Крім того, претендентами на премію можуть лише журналісти, які працюють в Україні і які протягом останніх 5 років лишалися в професії.

 

Цьогорічних номінантів обирали дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, керівниця мовлення «Голосу Америки» у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе; президент Українського ПЕН, філософ, письменник і журналіст Володимир Єрмоленко; журналістка, співзасновниця видання "Українська правда" Олена Притула; декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук; меценатка Премії Ґонґадзе Марина Дерепа; лауреат Премії Ґонґадзе-2024 Богдан Логвиненко; лауреатка Премії Ґонґадзе-2021 Мирослава Барчук; культурна менеджерка та креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.

 

Лауреата Премії оголосять у Києві 21 травня – у день народження Георгія Ґонґадзе.

 

Нагадаємо, що лауреатом Премії імені Георгія Ґонґадзе 2023 року став журналіст, письменник, ведучий та засновник Ukraїner Богдан Логвиненко.

 

Як повідомляла УМ, Пулітцерівська премія присуджена українським журналістам.