Росія «закрила» орган ООН, який стежив за санкціями проти Північної Кореї

10:40, 29.03.2024
Росія «закрила» орган ООН, який стежив за санкціями проти Північної Кореї

Ворон ворону око не виклює: росія ветувала поновлення роботи групи ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти Північної Кореї (Фото: ВВС)

У Раді безпеки ООН під час голосування росія скористалася правом вето як постійний член і заблокувала поновлення роботи групи експертів, які роками стежили за дотриманням санкцій проти Північної Кореї.

 

Як інформує УМ, про це повідомила BBC.

 

У 2006 році Рада безпеки ООН наклала на Пхеньян санкції за його ядерну програму. Ці обмеження продовжать діяти, але групу експертів, створена для моніторингу порушень, тепер розформують.

 

Лише росія ветувала поновлення роботи цієї групи, решта 13 країн були за, а Китай утримався. Це відбулося на тлі того, що минулого тижня комісія заявила, що досліджує, чи не порушила росія санкції, купуючи північнокорейську зброю, як-от балістичні ракети, для війни в Україні.

 

Вето росії засудили США, Велика Британія, Південна Корея та інші західні союзники. Вашингтон, Лондон і Париж заявили Радбезу ООН, що росія змусила замовкнути групу експертів, бо та почала повідомляти про кремлівські порушення.

 

 

«Це фактично явка з повинною. Москва більше не приховує військової співпраці з Північною Кореєю в отриманні зброї та боєприпасів у порушення санкцій, а також використання північнокорейської зброї у війні проти України. Сьогоднішнє голосування є ще одним прикладом того, як незаконна присутність росії в Раді бзпеки ООН ставить під загрозу глобальну безпеку», — так відреагував український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

Утім, росія заперечувала використання північнокорейської зброї, а її представник в ООН Василь Небензя заявив, що моніторингова група не має цінності — мовляв, вона «зосереджується на тривіальних питаннях, які не співмірні з проблемами, з якими стикається півострів», і назвав санкції проти КНДР «важким тягарем» для північнокорейського народу. Китай та росія з 2019 року переконують Радбез ООН послабити санкції.

 

Тим часом режим Кім Чен Ина здебільшого ігнорує санкції, попри їхній вплив на економіку країни. Північнокорейський лідер продовжує розробляти ядерну зброю і дотримується агресивної та небезпечної військової стратегії, проводячи чимало ракетних випробувань.

 

Нагадаємо, що в січні 2023 року США оприлюднили докази, що Північна Корея постачає росії зброю щонайменше від листопада 2022 року. Глава української воєнної розвідки Кирило Буданов на початку 2024 року заявляв, що КНДР зараз є найбільшим постачальником озброєння в росію.

 

А 4 січня 2024 року західні медіа написали, що росія отримала партію балістичних ракет з КНДР (кілька десятків) і пускові установки до них. Того ж дня США офіційно заявили, що росія має балістичні ракети малої дальності від КНДР і запускала їх по Україні. 10 січня постпред Південної Кореї в ООН заявив, що Північна Корея використовує Україну як полігон для тестування своїх балістичних ракет за допомогою росії.

 

23 лютого 2024 року ГУР заявив, що Північна Корея передала росії півтора мільйона артилерійських боєприпасів.

 

Financial Times писав, що росія постачає нафту напряму до Північної Кореї всупереч санкціям ООН, а натомість отримує контейнери зі зброєю, зокрема з боєприпасами.

 

Як повідомляла УМ, до мільйона 122-мм і 152-мм артснарядів КНДР передала росії.