ЮНЕСКО посилює підтримку України: ухвалило програму надзвичайної допомоги

14:51, 28.03.2024
ЮНЕСКО посилює підтримку України: ухвалило програму надзвичайної допомоги

ЮНЕСКО ухвалило рішення про дії та програму надзвичайної допомоги Україні. (Фото: сайт Міністерства культури та інформаційної політики України)

У штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у Парижі під час 219-ї сесії ухвалили рішення про дії та програму надзвичайної допомоги для України.

 

Як інформує УМ, про це 28 березня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України на сайті відомства.

 

«Відтепер генеральний директор ЮНЕСКО здійснюватиме активний моніторинг ситуації в Україні в її міжнародно визнаних кордонах з метою забезпечення безпосередньої участі ЮНЕСКО у заходах для відновлення України в рамках мандата організації», - йдеться в повідомленні.

 

Рішенням передбачено, що генеральний директор активного моніторингу ЮНЕСКО буде слідкувати за ситуацією в Україні після підриву рф дамби Каховської ГЕС, передбачена підготовка плану дій для подолання негативних наслідків для навколишнього середовища у зв’язку з цим екоцидом.

 

Директор із стратегічного планування секретаріату ЮНЕСКО представила на сесії доповідь про вжиті заходи з виконання «Програми дій та надзвичайної допомоги ЮНЕСКО Україні», що охоплює період із вересня 2023 року до січня 2024 року.

 

Представниця секретаріату організації наголосила, що ЮНЕСКО мобілізувала для допомоги Україні понад 66 млн доларів.

 

У МКІП зауважили, що делегації Великої Британії, США, Іспанії, Австрії, Австралії, Франції, Литви, Японії, Італії, Словаччини, Ісландії, Чехії, Німеччини, Чилі, Польщі та Ірландії висловили підтримку суверенітету та територіальній цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, засудили російську агресію й злочини рф проти культурної спадщини, системи освіти, сектору науки.

 

Крім того, делегати засудили викрадення рф українських дітей та руйнування дамби Каховської ГЕС.

 

Делегації підтвердили, що готові продовжувати фінансову підтримку програм ЮНЕСКО для України в окремих сферах, зокрема для захисту об’єктів культурної спадщини в Одесі, Києві, Львові та інших містах, та закликали організацію продовжувати мобілізувати ресурси для відновлення сфер мандата організації в Україні.

 

Заява групи друзів України в ЮНЕСКО з суворим засудженням російської агресії була оголошена від імені 44 держав делегацією Великої Британії.

 

Своєю чергою делегація України при ЮНЕСКО підкреслила важливість надзвичайної допомоги для відновлення сфер мандата організації, які зазнали шкоди внаслідок російської військової агресії.

 

«Українці вкотре наголосили, що цілями російських ракетних атак є електростанції, телекомунікації, звичайні житлові будинки та громадський транспорт, тобто цивільна інфраструктура», - зауважили в МКІП.

 

За майже два повних роки повномасштабної війни росія завдала збитків українській культурі на загальну суму 3,5 мільярда доларів. Завдані рф пошкодження у 2023-му зросли на 40% у порівнянні з минулим роком і налічують 341 культурний об’єкт проти 248 об’єктів у 2023, свідчать підрахунки ЮНЕСКО.

 

Крім того, вторгнення росії в лютому 2022 року завдало серйозної шкоди науковим установам України, особливо університетам, і ЮНЕСКО наголошує на необхідності подальшого захисту.

 

Як повідомляла УМ, ЮНЕСКО б’є на сполох: росіяни завдали збитків українській культурі на мільярди доларів.