Засіданні експертів у Гаазі: поліцейські представили результати розслідування воєнних злочинів в Україні

11:19, 11.03.2024
Засіданні експертів у Гаазі: поліцейські представили результати розслідування воєнних злочинів в Україні

Нацполіція представила у Гаазі результати розслідування воєнних злочинів рф в Україні. (Фото: сайт Нацполіції України)

На щорічному засіданні експертів у Гаазі Національна поліція представила результати розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні.

 

Як інформує УМ, про це 11 березня повідомили на сайті Нацполіції.

 

Участь у засіданні взяли слідчі із США, Канади та близько 30 країн Європи – фахівці, які спеціалізуються на розслідуваннях злочинів проти людяності, а також геноциду і воєнних злочинів. Долучилися до заходу і представники Євроюсту та міжнародних неурядових організацій.

 

Зустріч відбулася у штаб-квартирі Європолу. Нацполіцію представляли перший заступник голови – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе й керівник Департаменту документування воєнних злочинів Головного слідчого управління Олександр Шаповалов.

 

Українська делегація поділилася з іноземними колегами унікальними навичками розслідування воєнних злочинів під час активної фази війни з використанням усіх новітніх можливостей і технологій.

 

 

Зокрема, ішлося про заходи, які застосовують фахівці Нацполіції з метою ідентифікації осіб, котрі вчиняють воєнні злочини в Україні. Серед таких:

 

розпізнавання злочинців за допомогою систем, що містять мережу з понад 30 мільярдів зображень облич, отриманих із відкритих джерел у мережі інтернет;

верифікація воєнних злочинців у соціальних мережах, зокрема за допомогою інструментів пошуку акаунтів соцмереж за світлинами Clearview й інструменту ідентифікації в соцмережах Artellence;

використання можливостей супутникового зв’язку й аналізу відео- та фотоматеріалів, отриманих із вилучених мобільних терміналів, камер відеоспостережень, зокрема із системи «Безпечне місто» тощо;

OSINT-дослідження (фото-відео матеріали, отримані у глобальній мережі);

використання міжвідомчої бази даних «Воєнний злочин», яка містить відомості про 550 тисяч воєнних злочинців, факти скоєння воєнних злочинів і докази, виявлені під час російської збройної агресії.

 

Начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе наголосив, що доступ до даних підсистеми «Воєнний злочин», яку створили фахівці Нацполіції, наданий усім Силам безпеки та оборони України.

 

«Це безпрецедентний випадок: всі силові відомства країни об’єднались не тільки для знищення ворога на полі бою, а й для здійснення над ними правосуддя в національних й міжнародних судах. Ми також обмінюємось даними про воєнних злочинців з Європолом, Євроюстом та іншими міжнародними партнерами, які допомагають нам у розслідувані цих злочинів», – зауважив він.

 

Як зазначається, суттєвих результатів вдалося досягнути завдяки технічному оснащенню та профільному навчанню криміналістів у США, Японії, Німеччині, Нідерландах й інших провідних країнах.

 

На сьогодні завдяки міжнародним партнерам українські криміналісти залучені як оператори сучасних безпілотників, що є одним із пріоритетних напрямів фіксації наслідків російських ракетних атак, також створюють детальні 3D-моделі об’єктів та обставин воєнних злочинів за допомогою сучасного сканера Z+F Imager 5016, який дозволяє зробити це не лише швидко, але й на відстані від зони потенційної небезпеки.

 

Також фахівці Нацполіції нині мають можливість за півтори години встановити ДНК-профіль людини, нерідко – зі стовідсотковою ефективністю. Роблять це за допомогою мобільних приладів ANDE RAPID DNA 6C. Усього поліцейські мають 32 такі пристрої: по одному в кожній області, у прифронтових – по декілька.

 

«Досягнення результатів у розслідуваннях не стало б можливим без щоденної кропіткої праці. Розслідування воєнних злочинів – це сотні тисяч оглядів місць подій, обшуків, слідчих експериментів, допитів та інших слідчих дій», – зазначив Цуцкірідзе.

 

За його словами, у сукупності з використанням передових технологій це вже дало понад 2,4 тисячі складених підозр, половина з яких уже скерована до суду.

 

«Найголовніше тут те, що для засудження російських військових у національних судах ми збираємо докази та фіксуємо воєнні злочини за міжнародними стандартами, а значить – обов’язково використаємо це в міжнародних інстанціях для притягнення найвищого керівництва рф до кримінальної відповідальності та виплати репарацій нашій країні», – підкреслив очільник Головного слідчого управління.

 

Нагадаємо, що слідчі Нацполіції задокументували вже понад 114 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками від початку повномасштабної війни.

 

Як повідомляла УМ, Україна єдина в світі документує воєнні злочини під час війни.