Відновлення авіасполучення: Україна розпочинає офіційні переговори зі США та ЄС

10:46, 11.03.2024
Відновлення авіасполучення: Україна розпочинає офіційні переговори зі США та ЄС

Прикладів, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети, у світі не так багато.

Для відновлення авіаційного сполучення Україна розпочинає офіційні переговори з американськими та європейськими регуляторами з безпеки, щоб. Їм уже передали бачення України щодо роботи ринку в умовах воєнного стану.

 

Як інформує УМ, про це віцепремʼєр із відновлення Олександр Кубраков повідомив в інтервʼю РБК-Україна.

 

«Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без погодження двох регуляторів — європейського та американського, так це працює. Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах воєнного стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми», — повідомив він.

 

Міністр нагадав, що найуспішнішим прикладом роботи аеропортів під час війни є Ізраїль. Українська сторона проводить консультації з адміністрацією цивільної авіації цієї країни.

 

«Не хочу ніякі терміни проговорювати, але зараз ми вже будемо передавати офіційно наше бачення регуляторам і ми вступаємо з ними в офіційні перемовини», — сказав Кубраков.

 

За словами міністра, є європейські компанії, які дуже цікавляться поверненням на український ринок. Серед них, зокрема, Ryanair. Також ведуться переговори з трьома українськими авіакомпаніями.

 

Щодо створення національного авіаційного оператора, поки, сказав Кубраков, під час війни це точно не є головним пріоритетом, але потім до цього питання потрібно буде повернутися.

 

Небо над Україною закрите від початку повномасштабного вторгнення. За останні два роки періодично лунали заяви про плани відкрити частину неба або запустити обмежені авіасполучення, наприклад з Києва до Львова. Практичні рішення поки не оголошували.

 

Авіакомпанії готові літати в Україну після війни. Ryanair навіть оголошував план-повернення, який передбачає в перші 8 тижнів після закінчення війни запустити 75 авіамаршрутів з Європи до України.

 

Як повідомляла УМ, Україна припинила повітряне сполучення з білоруссю.