Страшна ДТП у Польщі: шестеро українців постраждали внаслідок наїзду авто

18:35, 03.03.2024
Страшна ДТП у Польщі: шестеро українців постраждали внаслідок наїзду авто

ТП на пл Родла в Щецині. На місці події надають першу медичну допомогу постраждалим, яких збив «Форд» на швидкості. Фото. Cezary Aszkiełowicz (Фото. Cezary Aszkiełowicz)

У центрі польського міста Щеціна внаслідок наїзду автомобіля в натовп, що стався у п’ятницю після обіду, постраждали двадцять людей, серед них - шестеро громадян України.

 

Як інформує УМ, про це повідомив воєвода Західнопоморського воєводства Адам Рудавський, пише Gаzeta Wyborcza.

 

"Загалом маємо 20 постраждалих віком від п’яти до 62 років. Серед поранених - шестеро дітей, шестеро потерпілих є громадянами України", - зазначив Рудавський.

 

За його словами, дві потерпілі, яким 22 і 58 років, перебувають у критичному стані, ще четверо постраждалих у тяжкому стані. Потерпілі були доправлені у сім лікарень регіону.

 

У рятувальній операції було задіяно 18 груп рятувальників та 70 поліцейських.

 

Як повідомив консул України у Гданську Олександр Плодистий, серед постраждалих українців четверо жінок і чоловік віком від 20 до 42 років, а також п’ятирічний хлопчик.

 

"Вони отримали травми різного ступеня тяжкості, перебувають у трьох шпиталях. 41-річна жінка перебуває у критичному стані, постраждала також її п’ятирічна дитина, в якої струс мозку", - зазначив Плодистий.

 

За його словами, сьогодні лікар повідомив, що стан жінки, яка перебуває у критичному стані, стабілізувався, загрози їх життю наразі немає. Постраждала дитина перебуватиме в одній лікарні з мамою ще 2-3 дні, нею опікуються друзі сім’ї.

 

Решта українців перебувають у стабільному стані, їх життю не загрожує небезпека.

 

Почесний консул України у Щеціні Генрик Колодій разом з воєводою Західнопоморського воєводства відвідав постраждалих і поспілкувався з лікарями.

 

За словами Плодистого, українці отримують всю необхідну медичну допомогу. Він зауважив, що про жодну оплату за лікування не може бути й мови, хоча одна із жінок не має польської медичної страховки, оскільки приїхала з Німеччини.

 

"Питання оплати не стоїть, адже міркування зрозумілі: це форс-мажор, який не можна було прорахувати, вони є жертвами злочину", - констатував консул України у Гданську.

 

Як зазначається, 1 березня 33-річний житель Щеціна на легковому автомобілі Ford наїхав на людей, які переходили дорогу по пішохідному переходу, потім - на пішоходів на тротуарі. Він не гальмував, авто рухалося зі швидкістю 30-40 км/год. Водій намагався втекти з місця інциденту, спричинивши ДТП з чотирма автомобілями, де також постраждали люди.

 

За даними поліції, зловмисник свідомо в’їхав у пішоходів. Чоловік не був під впливом алкоголю чи наркотиків, в останні роки він лікувався у психіатричній лікарні. За рішенням місцевої прокуратури в суботу зловмисника заарештовано на три місяці. Йому висунуто обвинувачення у спробі вбивства багатьох людей, спричинення дорожньої аварії, втечі з місця ДТП та заподіяння травм.

 

Як повідомляла УМ, Під Любліном перекинувся автобус з українцями: 20 людей госпіталізовано.