Намагались знищити докази вбивств учасників Революції Гідності: нові підозри екскомандирам-«беркутівцям»

11:45, 29.01.2024
Намагались знищити докази вбивств учасників Революції Гідності: нові підозри екскомандирам-«беркутівцям»

Нові підозри Державне бюро розслідувань повідомило екскомандирам спецпідрозділу міліції "Беркут", які намагались знищити докази вбивств учасників Революції гідності.

 

Як інформує УМ, про це 29 січня ДБР повідомило у Фейсбуці.

 

Працівники ДБР повідомили про підозру колишнім командирам спецпідрозділу "Беркут", що намагались знищити зброю, з якої їхні підлеглі вбили учасників Революції гідності.

 

З цієї зброї спецпризначенці 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту.

 

Колишні командир полку та командир роти ПМОП "Беркут", підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві, організували перевезення зброї з території місця дислокації ПМОП "Беркут" і незаконно знищили табельну вогнепальну зброю у різних місцях Києва.

 

Вони розрізали її на частини абразивним матеріалом та видалили механічним способом маркування серійних номерів. Після цього залишки зброї скинули у притоці Дніпра – річці Віта та закопали на березі.

 

Зокрема, були знищені 24 автомати 7,62 мм АКМС, одна снайперська гвинтівка Драгунова, три рушниці 12 мм "Форт-500" і рушниця "Форт-12" калібром 9 мм.

 

Нагадаємо, що в ніч на 30 листопада 2013 року у центрі Києва відбувся силовий розгін студентського Майдану – протесту, який виник проти рішення уряду зупинити підготовку до Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

 

Спецпідрозділ "Беркут" жорстоко побив десятки людей. Це стало переломним моментом, після якого розпочалася Революція гідності, яка супроводжувалася кров’ю і насильством з боку правоохоронців.

 

Апогеєм став розстріл 48 учасників протесту 20 лютого 2014 року.

 

Після втечі експрезидента Віктора Януковича і його оточення до росії в Україні створили спеціальний підрозділ, який розслідує справи Майдану.

 

17 січня стало відомо, що до суду скерований обвинувальний акт стосовно дев’яти міліціонерів роти спецпризначення ПМОП "Беркут", які застосували до учасників Майдану 20 лютого 2014 року табельну зброю.

 

Як повідомляла УМ, Без вироку: термін давності спливає у десятках справ Майдану.