Заручники війни: рф тримає в колоніях і СІЗО тисячі цивільних українців

15:01, 08.01.2024
Заручники війни: рф тримає в колоніях і СІЗО тисячі цивільних українців

У більш ніж 30 колоніях і слідчих ізоляторах в різних регіонах росії та на окупованих територіях - рф утримує тисячі українських громадян, які не є військовополоненими, без зв’язку з рідними.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється в розслідуванні російської служби ВВС.

 

Українців було затримано російськими військовими або співробітниками «правоохоронних органів» після повномасштабного вторгнення Росії в Україну за різних обставин: наприклад, під час проходження «фільтрації», іноді - просто на вулицях за підозрою у «протидії спеціальній військовій операції».

 

За російським законодавством навіть за умов воєнного стану людей без суду не можна затримувати більш ніж на 30 днів. Проте час, місце та підстава затримань українців військовими найчастіше ніде формально не зафіксована, кримінальні чи адміністративні справи проти них не порушені, розслідування не ведеться.

 

Це випливає з рішень судів, із якими ознайомилася Бі-бі-сі. До тих, хто був затриманий без формальних звинувачень, адвокати фактично не мають доступу. У кращому разі міноборони Росії визнає факт того, що такі люди знаходяться на території Росії, але відмовляється допустити до них адвокатів та родичів «до закінчення заходів з перевірки».

 

Таким чином українських громадян позбавлено волі, але при цьому офіційно вони не є обвинуваченими чи засудженими у кримінальних справах. «Тому знайти їх офіційним шляхом неможливо, а для їхнього визволення, на відміну від військовополонених, не існує жодних механізмів», - пояснюється в матеріалі.

 

Бі-бі-сі розповідає історію кількох громадян України, захоплених російськими військами і, судячи з усього, відправлених до російських СІЗО чи окупованого Криму. Незважаючи на всі спроби зустрітися з ними, адвокатів і родичів до них так і не допустили. Вдалося встановити лише, у яких СІЗО їх утримують – і то не завжди.

 

У розслідуванні наводиться список СІЗО і виправних колоній, у яких утримуються українські громадяни – 34 заклади на території 17 регіонів РФ та два СІЗО в окупованому Сімферополі. Захоплених українських громадян також утримують у в’язницях раніше створених маріонеткових «ДНР», «ЛНР», у відділах поліції та підвальних приміщеннях тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей.

 

Висловлюється експертна думка, що тортури застосовуються до 90% захоплених таким чином українських цивільних громадян. Загальну їхню кількість підрахувати наразі неможливо.

 

Уовноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував відео спілкування з російськими військовополоненими, які очікували обміну. Воно підтверджує те, що Україна дотримується Женевських конвенцій. При цьому росіяни вкотре говорили про те, що не мають жодних скарг і дякували за людяність.

 

Додамо, що цими днями світ побачила книжка письменниці Валентини Розуменко "Вільні полонянки" - зі свідченнями мужніх цивільних українських жінок, які пройшли пекло катівні "Ізоляція" та Сніжнянської виправної колонії-127 , але не зламалися духом й витримали всі жахіття неволі.

 

Як повідомляла УМ, «Не мовчи - полон вбиває»: у Києві пройшла чергова акція родичів військовополонених.