Мільйонер Євген Черняк підозрюється у пособництві росії

11:34, 30.12.2023
Мільйонер Євген Черняк підозрюється у пособництві росії

Євген Черняк любить позиціонувати себе як бізнес-тренера. (Фото СБУ)

Слідчі СБУ та прокуратури офіційно підозрюють власника алкогольного холдингу «Global Spirits» Євгена Черняка у пособництві росії та фінансуванні її збройної агресії проти України шляхом сплати податків у рф.

 

І це при тому, що в самій росії Черняку оголошено про заочний арешт.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ та Офіс генерального прокурора

 

Зазначається, що на підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили про підозру Черняку та ще 6 топ-менеджерам його компаній за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

 

Вирішується питання про накладення арешту на їхнє приватне й корпоративне майно для передачі в управління АРМА (Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів).

 

 

СБУ повідомляє, що зібрала доказову базу на власника одного з найбільших алкогольних холдингів України. За даними слідства, незважаючи на повномасштабне вторгнення, компанії Черняка продовжили вести бізнес із країною-агресором.

 

«Встановлено, що протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства перерахували до бюджету рф близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

 

Задокументовано, що підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.

 

Під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора», - повідомляють у спецслужбі.

 

 

Тоді як Офіс генпрокурора зазначає, що підозрюваний безпосередньо перед початком повномасштабного вторгнення рф покинув територію України.

 

«Задля уникнення санкцій та забезпечення власної економічної вигоди він перереєстрував російські компанії холдингу на підконтрольну особу та організував їхню господарську діяльність на території», – наголосили у Офісі генпрокурора.

 

За даними прокуратури, надалі разом зі спільниками ключовий фігурант налагодив поставки гуртових партій спирту та комплектуючих матеріалів з території росії до підконтрольних йому підприємств у країнах Азії. Там виготовлялась алкогольна продукція під власними брендами, яку експортували до США та рф.

 

Загалом підприємства, пов’язані з підозрюваним, з березня 2022 року сплатили до бюджету держави-агресора понад 14 мільярдів рублів податкових зобов’язань та зборів. Це еквівалентно майже 6 мільярдам гривень.

 

З цих податків формується військовий бюджет країни агресора, який використовується у збройній агресії проти України, наголошують правоохоронці.

 

 

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури повідомлено про підозру кінцевому бенефіціарному власнику міжнародного алкогольного холдингу та шістьом його топ-менеджерам за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111-2 ККУ. Раніше в межах цього кримінального провадження повідомлено про підозру ще 5 особам, додають у ОГП.

 

Розслідування проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури. Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу ГУ "І" Департаменту захисту національної державності СБУ.

 

Зауважимо, що з відкритих джерело відомо, що Євген Черняк перебуває за межами України. У соцмережах він демонструє підтримку України та українського народу.

 

В росії Черняка оголосили  розшук та закидають "фінансування тероризму", тобто підтримку Збройних сил України. Холдинг "Global Spirits" запевняв, що не працює в росії і не має там ані працівників, ані виробництва, ані торгівлі.

 

Як повідомляла "УМ", слідчі Служби безпеки оголосили підсакційного російського олігарха Міхаіла Фрідмана у розшук в Україні.