Анатолій Шкрібляк: У Херсон повернуться майже всі

15:47, 11.12.2023
Анатолій Шкрібляк: У Херсон повернуться майже всі

Анатолій Шкрібляк, президент Budhouse Group.

Кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні оцінюється приблизно у 5 мільйонів людей, і це питання стає особливо гострим для регіонів, що перебувають безпосередньо у зоні бойових дій. Від того, чи вдасться повернути українців додому після війни, залежить майбутнє економіки цих регіонів та їх відновлення.

 

У листопаді 2023 року Budhouse Group, одна з найбільших девелоперських компаній України, провела опитування підписників свого торговельного центру у Херсоні з метою визначити їхнє поточне місцезнаходження та умови повернення.

 

За даними опитування підписників найбільшого та єдиного у місті професійного ТРЦ Fabrika, зараз у місті залишаються приблизно 19% підписників. Ще 17% знаходяться поруч у Миколаєві (7%), Одесі (10%) й відвідують Херсон час від часу. 23% херсонців перебувають у інших регіонах України. Таким чином, в Україні залишаються 59,4% мешканців Херсону, з яких 14% безпосередньо у місті. Також 1,5% залишаються на окупованій частині Херсонської області.

 

40,6% підписників Fabrika перебувають зараз за кордоном, переважно у Польщі (10%), Німеччині (7%). Також значна кількість перебуває у Чехії, країнах Балтії та країнах південної Європи. Географія перебування херсонців підписників ТРЦ Fabrika налічує більше 70 країн світу.

 

Частка тих людей, що повернулися у Херсон не значна — 8%. Це пов’язано з постійними обстрілами. Ще 1% планує повернутися у місто у найближчий час. Переважна більшість людей повʼязуєсвоєповерненнядомістаздеокупацієюХерсонськоїобласті, щопризведедополіпшеннябезпекових умов, оскільки до Херсону не буде доставати польова артилерія країни 404. Коли це відбудеться, 42% мешканців повернеться до міста. Ще 25% будуть очікувати завершення бойових дій або офіційного завершення війни. Не планують повертатися до міста за жодних обставин лише 4% мешканців.

 

Херсон був під окупацією, тому з початку повномасштабної війни, населення міста поступово тільки скорочувалось. Зараз там залишається близько 70 тис. осіб, до початку вторгнення у Херсоні мешкало близько 290 тисяч. За результатами опитування підписників ТРЦ Fabrika, 19% залишаються у Херсоні, а 40,6% перебувають за кордоном, зокрема у Польщі та Німеччині.

 

Хоча лише 8% мешканців вже повернулися, 42% планують повернутися після деокупації Херсонської області.

 

«Результати свідчать про можливе швидке відновлення населення Херсону. Головним чинником для більшості залишається фактор обстрілів міста, навіть не закінчення війни, — уточнює Анатолій Шкрібляк, президент Budhouse Group. — Ми прийняли рішення щодо відновлення нашого ТРЦ Fabrika у Херсоні та навіть розробили новий проект фасадів. Але, на жаль, зараз безпекова ситуація не дає можливості розпочати будівельні роботи».