Жорстка умова: Швейцарія передасть танки Німеччині без права надати їх Україні

13:37, 22.11.2023
Жорстка умова: Швейцарія передасть танки Німеччині без права надати їх Україні

Швейцарія продасть Німеччині 25 Leopard 2 з умовою не передавати їх Україні.

Уряд Швейцарії 22 листопада  схвалив заявку на передачу 25 основних бойових танків Leopard 2A4 німецькому виробнику, компанії Rheinmetall Landsysteme GmbH, за умови, що вони не потраплять до України.

 

Як інформує УМ, про це 22 листопада повідомила пресслужба швейцарської Федеральної ради.

 

"Німеччина надала запевнення, що продані танки залишаться в Німеччині або у партнерів по НАТО чи ЄС для того, щоб закрити свої власні прогалини", - сказано, зокрема, в повідомлені Федеральної ради Швейцарії.

 

У листі від 23 лютого міністр економіки Німеччини Роберт Габек і міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросили Швейцарію продати частину списаних основних бойових танків Leopard 2A4 назад виробнику танків, німецькій компанії Rheinmetall. Вони дали запевнення, що танки не будуть передані Україні.

 

На озброєнні швейцарської армії наразі перебувають 134 основні бойові танки Leopard 2A4 WE, які були модернізовані в рамках програми озброєння 2006 року.

 

Крім того, армія має близько 90 бойових танків Leopard 2 A4, які були списані.

 

Додамо, що в 26 вересня верхня палата швейцарського парламенту схвалила списання 25 основних бойових танків Leopard за умови, що вони будуть перепродані виробнику.

 

У червні уряд Швейцарії не дозволив реекспорт майже сотні танків Leopard 1, які після модернізації у Німеччині мали передати Україні.

 

Швейцарію критикують за те, що вона забороняє іншим державам передавати Києву вироблену в неї зброю з міркувань нейтралітету.

 

Як повідомляла УМ, США задоволені забезпеченням України зброєю напередодні наступу.