БПЛА вищого класу переважають у росіян - Білецький

12:31, 17.10.2023
БПЛА вищого класу переважають у росіян - Білецький

Росыйський дрон "Ланцет".

У безпілотних системах оперативно-тактичного класу російські окупаційні війська значно переважають ЗСУ.

 

Як інформує УМ, про це повідомив командир Третьої окремої штурмової бригади полковник Андрій Білецький в інтерв'ю УП.

 

"В першу чергу, я кажу про "Орлан", бо це велика проблема для нас. Проблема з багатьох причин – це арткоригування, різні типи розвідки, бо це і комплекс радіоелектронної розвідки. Якісно глушити "Орлан" нам не вдається. Його, безумовно, можна збивати – і Стрілою-10, і, наприклад, більш складними комплексами типу ТОР. Але ППО у нас, як відомо, має значний дефіцит, особливо фронтове ППО. Цей БПЛА – це величезна проблема. Тому що вдень, вночі інколи в полосі бригади може висіти 11 "Орланів".

 

Що таке "висить Орлан"? Це значить, що твоя артилерія не працює. Це значить, що твій наступ на бронетехніці або скільки-небудь серйозними групами, взводами неможливий. Це значить, що ти не можеш довезти БК на позиції ніяк. Ти не можеш проводити інженерні роботи, рити капоніри, будувати бліндажі. Я мав досвід використання майже всіх типів західних зразків БПЛА та "Лелеки". Безумовно, "Орлан" ефективніший", - пояснив він.

 

Другою проблемою, за словами Білецького, є "Ланцет", який росіяни активно використовують і на який теж поки що нормальної протидії не знайдено.

 

"Абсолютна більшість артилерійських систем вражаються "Ланцетом". Це дешево, це достатньо високоточно, наскільки мені відомо, вони оцінюють приблизно до третини вильотів як успішні.

 

У чому ми сильніші? Це контроль безпосередньо лінії бойового зіткнення. Тобто у нас величезна кількість мавіків, у першу чергу, поки що. Все ще за рахунок волонтерів. Плюс у нас є "Старлінк", це дає нам в цьому плані значно більше можливостей. Але от за безпілотниками вищого класу в росіян величезна поки що перевага", - додав командир.

 

Як повідомляла УМ, «Армія дронів»: сотні Mavic 3Е та FPV-дрони полинуть на «нуль».