Мапу перейменованих вулиць та їх історії створено у Києві

10:33, 11.10.2023
Мапу перейменованих вулиць та їх історії створено у Києві

Всього в столиці перейменували 287 топонімічних об’єктів. 101 із них – на честь українських діячів, і всього 16 – на честь іноземців (Фото: сайт Bird in Flight)

Українські міста після початку повномасштабної війни активно позбавляються топонімів, пов'язаних із росією. Лише у Києві змінили назви майже 300 проспектів, провулків і площ.

 

Медійна компанія Bird in Flight створила мапу з перейменованими вулицями Києва та з історіями постатей, на чию честь вони тепер названі.

 

Як інформує УМ, з мапою можна ознайомитися за посиланням на сайті Bird in Flight. Щоб прочитати опис, потрібно натиснути на будь-яку вулицю.

 

У Bird in Flight зазначають, що повномасштабне вторгнення пришвидшило процес перейменування.

 

Наразі в Києві перейменували 287 проспектів, вулиць, провулків та площ. 101 із них — на честь українських діячів, і всього 16 — на честь іноземців.

 

Найбільше — 15% перейменувань, пов'язані з українськими військовими. 14,1% — носять назви місцевостей, а 12,2% — українських топонімів. Найменший відсоток припадає на спортсменів і космонавтів.

 

Зазначимо, що процес дерусифікації все ще триває. Влітку 2023 року набули чинності зміни до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах. Тепер в Україні заборонені топоніми, пов'язані з географічними об'єктами росії, її визначними датами, подіями, а також іменами російських діячів.

 

Нагадаємо, що у Києві об'єкти соціальної інфраструктури вже підключають до тепла.

 

Як повідомляла УМ, пам’ятник учаснику встановлення радянської влади в Україні, письменнику Миколі Островському демонтували у Солом’янському районі Києва.