У Кишиневі вимагають відставки уряду 50 тисяч прихильників Санду

14:24, 06.12.2020
У Кишиневі вимагають відставки уряду 50 тисяч прихильників Санду

Прихильники Санду вимагають відставки уряду та проведення дострокових виборів парламенту Молдови.

Понад 50 тисяч протестувальників вийшли на акцію протесту в центрі столиці Молдови – Кишиневі у неділю.

 

Люди вимагають відставки уряду та проведення дострокових виборів парламенту Молдови.

 

На площі Великих національних зборів учасники протесту затвердили резолюцію зі своїми вимогами.

 

Також до протестувальників вийшла новообрана президентка Майя Санду, яка заявила, що чинний президент Ігор Додон намагається «підпалити країну».

 

«Ігор Додон ображений за те, що йому цього разу не вдалося обдурити людей, він намагається підпалити країну і зробити життя людей ще складнішим. Так він хоче помститися людям, тому що вони не проголосували за нього. Так він намагається триматися за владу, щоб він і його друзі могли й далі безкарно красти», — наголосила переможець президентських виборів.

 

Також Санду розкритикувала останні рішення парламенту, які «порушують Конституцію і всі норми».

 

«Це закони проти громадян. Закони, які вони ухвалили в останні дні, становлять небезпеку для безпеки країни. Ці закони небезпечні для бюджету країни. Ця парламентська більшість — ганьба. Це все можна зупинити, тільки організувавши дострокові вибори. А найкоротший шлях до дострокових виборів — це відставка уряду», — сказала новообрана президентка, яка ще не отримала всю повноту влади.

 

Як повідомляла «УМ», Майя Санду на президентських виборах перемогла чинного президента Ігоря Додона, затятого прихильника Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.

 

3 грудня парламент Молдови в першому читанні ухвалив законопроєкти про функціонування мов і тим самим, зробив крок до особливого статусу російської мови та скасування заборони на російські телеканали.

 

 Законопроєкт про функціонування мов закріплює за російською статус мови міжнаціонального спілкування.

 

Депутати також ухвалили проєкт про передачу парламенту контролю над спецслужбою країни — Службою інформації та безпеки, тим самим вивівши її з-під контролю президента.

 

Зараз у парламенті найбільшою фракцією є політсила Додона — Партія соціалістів. Санду після перемоги на виборах заявляла про наміри провести дострокові парламентські вибори.

 

Президент Молдови Санду заявила про необхідність виводу російських військ з Придністров’я. У Кремлі вже відреагували.