Нобелівську премію з фізики вручили за дослідження космосу

13:47, 08.10.2019
Нобелівську премію з фізики вручили за дослідження космосу

(twitter.com/NobelPrize)

Нобелівську премію з фізики цього року присудили одразу трьом вченим.

 

Джеймсу Піблсу - "за теоретичні відкриття у фізичній космології" та Мішелю Мейору і Дідьє Кело "за відкриття екзопланети на орбіті навколо сонцеподібної зірки", йдеться у повідомленні Нобелівського комітету.

 

Як зазначають організатори премії, у 1995 році Мішель Мейор і Дідьє Кело увійшли в історію, вперше виявивши планету за межами Сонячної системи, яка обертається навколо сонцеподібної зірки.

 

"Їхня знахідка здійснила революцію в астрономії, і відтоді було виявлено ще 4 тисячі екзопланет в межах Чумацького шляху", - йдеться у повідомленні.

 

Водночас, говорячи про досягнення Джеймса Піблса, організатори зазначають, що "його теоретичні роботи, які розроблялися упродовж 20 років, є основою сучасного розуміння історії всесвіту - від Великого вибуху до наших днів".

 

Троє вчених розділять між собою премію в розмірі 9 мільйонів шведських крон (близько 950 тисяч доларів).

 

Переможців премії за 2019 рік Нобелівський комітет почав оголошувати у понеділок, 7 жовтня, коли визначив лауреата в галузі медицини.

 

Премію з медицини вручили американцям Вільяму Келіну, Греггу Семенці та британцю Петеру Раткліффу, які досліджували реакцію клітин організму на наявність кисню.

 

Згідно з графіком на сайті Нобелівської премії, у середу оголосять лаурета премії з хімії, в четвер - в сфері літератури, у п'ятницю вручать премію миру, а 14 жовтня - премію з економіки.