Делегати Всеукраїнського форуму сім'ї вимагають ліквідувати посаду Уповноваженого з питань гендерної політики

11:50, 04.03.2019
Делегати Всеукраїнського форуму сім'ї вимагають ліквідувати посаду Уповноваженого з питань гендерної політики

Олександр Турчинов навів статистику, яка свідчить про кризу інституту сім'ї в Україні (фото: censor.net.ua)

Делегати IV Всеукраїнського форуму сім'ї, що відбувся в Українському домі в Києві 1 березня, вимагають ліквідувати посаду Уповноваженого з питань гендерної політики.
 
Як повідомляє "Цензор.нет", за результатами форуму було ухвалено резолюцію, в якій вимагають від керівництва держави забезпечити захист сімейних цінностей та інституту сім'ї в Україні, створити відповідне законодавство і центральний орган виконавчої влади.
 
Організатори та учасники форуму заявили про необхідність підтримки сім'ї та сімейних цінностей в Україні, що має виражатися в конкретних кроках з боку держави. Серед них створення профільної інституції, розвиток мережі фахівців у всіх регіонах України, які надаватимуть підтримку сім'ям, просвітницька робота, підвищення рівня усвідомленого батьківства, недопущення появи в соціальній рекламі "пропаганди різних видів девіантної поведінки".
 
З іншого боку, просять ліквідувати посаду Уповноваженого з питань гендерної політики. Також учасники форуму проти ратифікації Стамбульської конвенції.
 
На форумі були присутні президент Петро Порошенко, секретар РНБО Олександр Турчинов, голова ПЦУ митрополит Епіфаній, президент Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п'ятидесятників Михайло Паночко, голова Всеукраїнського союзу християн-баптистів Валерій Антонюк і глави інших церков, а також глава Світового конгресу сімей Брайн Браун. Останній, як відомо, пов'язують з оточенням президента Росії Володимира Путіна.
 
Також у форумі взяли участь міністр юстиції Павло Петренко, міністр у справах молоді та спорту Ігор Жданов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заступник міністра освіти Павло Хобзей, уповноважений президента з прав дітей Дмитро Кулеба. Крім того, на підтримку сімейних цінностей виступили представники парламенту: лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк, нардепи Ольга Богомолець (БПП), Микола Княжицький ("Народний фронт"), Юрій Мірошниченко (Опоблок), нардеп Дмитро Ярош, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк. 
 
Ведучим зборів був нардеп Павло Унгурян ("Народний фронт"). Форум розпочався колективною молитвою, потім зі вступним словом виступив президент. 
 
"Це дуже своєчасно, дуже правильно. Дуже правильний сигнал, який почують українці, віруючі люди. Про те, що нам необхідно зміцнювати сім'ю. Тому що від міцної сім'ї ми йдемо до міцної України... Сім'я забезпечує єдність українського народу. А єдність допоможе подолати агресора. Агресора, що увірвався в нашу землю на сході. Сім'я дозволяє нам зміцнити і духовний фронт українського суспільства", - зазначив глава держави. 
 
У свою чергу секретар РНБО Олександр Турчинов навів статистику, яка свідчить про кризу інституту сім'ї в Україні.
 
"За п'ять років війна забрала життя 13 тисяч українців, близько 3 тисячі з них - військовослужбовці. Це страшні цифри, але не вони визначають небезпечну демографічну кризу в нашій країні. Так, у 2018 році в Україні народилося 335 тисяч немовлят, а пішли з життя - 587 тисяч осіб. Тобто, за рік українців стало менше на 252 тисячі. І ця чорна тенденція щороку тільки погіршується", - зазначив Секретар РНБО України, додавши, що згідно зі статистикою, в 2018 році народжуваність в Україні впала на 7% порівняно з минулим роком, а "кількість перерваних вагітностей тільки в офіційних медичних установах щороку становить понад 100 тисяч".
 
А предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній зазначив, що в Біблії є відповідь на запитання, якою має бути щаслива сім'я:
 
"Сім'я в українському суспільстві перебуває в безпорадному стані. Як наслідок, ми маємо великий відсоток розлучень і сирітства при живих батьках. Святе Письмо вчить нас, що сім'я - це не людська вигадка, а Боже звершення ... Сім'я Божим задумом розглядається як союз двох статей - чоловічого і жіночого. Інакше не може бути". 
 
Водночас, за словами ведучого Унгуряна, в Кабінет міністрів вже подано пакет просімейних законопроектів, на ухвалення яких сподіваються організатори. Законопоректи стосуються вимоги заборонити комерційне сурогатне материнство, включення представників релігійних організацій в Наглядову раду Суспільного телебачення, видалення гендерної термінології з законодавства та підтримки сім'ї.