Підкуп голосів в одній області коштує Юлії Тимошенко 1 мільярд гривень - джерела

19:48, 28.02.2019
Підкуп голосів в одній області коштує Юлії Тимошенко 1 мільярд гривень - джерела

(фото: facebook.com / Юлія Тимошенко)

"Піраміда" підкупу виборців Юлією Тимошенко могла обійтися у щонайменше кілька мільярдів гривень.
 
Такі висновки можна зробити з матеріалів, вилучених під час масових обшуків СБУ та ДБР у пов'язаних із "Батьківщиною" офісах, пише "Українська правда".
 
За даними джерел видання в правоохоронних органах, СБУ серед іншого знайшла "бюджет піраміди", розписаний на області з детальним описом витрат, як на агітаторів, так і на голоси виборців.  
 
У матеріалах СБУ було вказано, що відповідальний за "піраміду" є заступником глави партії "Батьківщина". Прізвище цього депутата силовики не називали, але співрозмовники видання в "Батьківщині" зізналися, що йдеться про депутата Валерія Дубіля, якого 28 лютого ДБР викликала на допит.
 
фото: "Українська правда"
 
Працівники СБУ стверджують, що в його підпорядкуванні було троє "кураторів" регіонів. За роботу в Західній Україні відповідав начебто Владислав Ковалевський, за Центр і Північ відповідав Вартан Юмукян, за Південь і Схід - Євген Матвейчук. Всі вони досить маловідомі люди і не є членами "Батьківщини".
 
За даними видання, у межах "піраміди" кожен із них відповідав за координацію роботи у ввірених їм областях через закріпленого за кожною областю "менеджера".
 
"Менеджери" мали у підпорядкуванні по кілька десятків "відповідальних" за виборчі округи, а ті у свою чергу - "старших" по дільницях. У підпорядкуванні "старших" були "десятники", які мали безпосередньо комунікувати з потенційними виборцями, передавати їм гроші за голос тощо.
 
СБУ заявила, що кожен "десятник" із січня отримував по 500 гривень в місяць готівкою, а з березня оплата мала б скласти по 1 тисячу гривень.
 
У свою чергу оклад "старших" складав спершу 700 гривень місячно, але з наближенням виборів зростав до 2,5 тисячі. Сумарно з листопада по квітень витрати на одного "старшого дільниці" мали б скласти орієнтовно 10 тисяч гривень, "десятник" обійшовся б у близько 3 тисяч.
 
Кононенко не озвучував вартість реального "голосу" у цій "сітці". Однак заявив, що виявлена схема могла дати її організаторам голоси 680 тисяч людей.
 
Як повідомляла "УМ", звіт партії "Батьківщина" за 2018 рік показав, що мільйони гривень на діяльність політсили нібито жертвують прості громадяни України.