Скандал навколо родини Гладковських: Bihus.info звинувачує члена РНБО в причетності до «оборонних» схем

11:22, 26.02.2019
Скандал навколо родини Гладковських: Bihus.info звинувачує члена РНБО в причетності до «оборонних» схем

За твердженням журналістів, Гладковський-молодший разом із партнерами організував у 2015 році постачання контрабандних деталей з Росії для військової техніки (фото: "Еспресо")

Журналісти проекту Bihus.info стверджують, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито був учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі
 
За інформацією журналістів, Гладковський-молодший разом із партнерами організував у 2015 році постачання контрабандних деталей з Росії для військової техніки.
 
При цьому державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок, стверджують журналісти. Керівництво концерну "Укроборонпром" нібито знало про шахрайські оборудки.
 
Бізнесом на державних закупівлях, крім вже згаданого Ігоря Гладковського, займався також його друг Віталій Жуков. Він працював в "Укроборонпромі", звідки звільнився у 2014 році, перейшовши в приватний сектор.
 
Третій організатор схеми - Андрій Рогоза. Його автори розслідування називають "спеціалістом з контрабанди", стверджуючи, що чоловік "ще до народження тріо з Жуковим і Гладковським, заробляв на сумнівних оборонних контрактах".
 
Як свідчить листування, Гладковський-молодший займався вирішенням питання найвищого рівня, узгоджуючи договори, зокрема, через свого батька. Жуков і Рогоза займались "поточною чорною роботою" - безпосередньою організацією поставок, домовленостями із постачальниками і переказом коштів.
 
Загалом журналісти встановили щонайменше 250 мільйонів гривень, зароблених через 3 основні фірми-прокладки. Такою фірмою нібито виступала і "Кузня на Рибальському", яка тоді належала президенту Петру Порошенку.
 
Водночас, у листуваннях Рогоза згадує 500 мільйонів, тож розслідувачі припускають, що заробіток від схеми був значно більшим. Документи із заводів свідчать, що деякі деталі, поставлені фірмами Гладковського-Жукова-Рогози, були поганої якості і не відповідали вимогам.
 
У 2016 році бізнесмени, ймовірно, перепродавали запчастини, які вже належали українській армії і мали бути утилізовані.