Румунія висунула умови для визнання ПЦУ

10:19, 22.02.2019
Румунія висунула умови для визнання ПЦУ

(фото cerkvarium)

На засідані Синоду Румунської православної церкви вирішили висунути Православній церкві України умови, після виконання яких, румунська церква готова визнати ПЦУ.

 

Про це повідомляє Cerkvarium.

 

"Для прийняття конкретного і правильного рішення на найближчій сесії Синоду пріоритет буде віддано тому, що в Україні нараховується 127 румунських православних парафій, особливо у районі Північної Буковини, у віданні Української Православної Церкви Московського Патріархату. Необхідно провести реальні консультації з цими румунськими православними, які стурбовані збереженням своєї етнічної та мовної ідентичності", - йдеться в рішенні синоду.

 

Румунська церква прагне отримати письмові гарантії від церковної і світської української, що етнічна та мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці румунські православні матимуть можливість організуватися у Румунський православний вікаріат та розвивати духовні зв’язки з Румунським Патріархатом, підтримувати їх, отримувати і користуватися богослужбовими і церковними книгами на рідній, тобто румунській мові. 

 

Також Румунський Патріархат попросить Вселенський Патріархат роз’яснити проблему неканонічних ієрархів і священиків, які належали до колишнього "Київського патріархату". Після згаданих вище консультацій Священний Синод висловить свою офіційну позицію щодо церковної ситуації в Україні.

 

Як повідомлялось, Митрополит Епіфаній під час промови після інтронізації у Софії Київській закликав православних ієрархів та мирян єднатися навколо Православної церкви України.

 

Вселенський патріарх Варфоломій 6 січня вручив Томос про автокефалію очільнику канонічної Православної церкви в Україні митрополиту Епіфанію під час літургії у соборі святого Георгія в Стамбулі.