В регіонах України тривають понад 30 обшуків у рамках справи про підкуп виборців

13:27, 21.02.2019
В регіонах України тривають понад 30 обшуків у рамках справи про підкуп виборців

Правоохоронці проводять в окремих регіонах України понад 30 обшуків для недопущення створення так званих виборчих пірамід.

 

Про це заявив заступник глави СБУ Віктор Кононенко, повідомляє ТСН.

 

Як розповів Віктор Кононенко на брифінгу в четвер у Києві, обшуки проводять співробітники СБУ та Державного бюро розслідувань у рамках кримінального провадження для недопущення створення виборчих пірамід.

 

Заступник глави СБУ уточнив, що обшуки не стосуються партійних офісів.

 

"У значній частині регіонів сьогодні проводять понад 30 обшуків. Мета – документування створення так званих виборчих пірамід і недопущення їх використання на виборах", - заявив Кононенко.

 

За його словами, підставою стала інформація про створення злочинної організації за участю і з провідною роллю громадян Росії та України, які співпрацюють з російськими спецслужбами.

 

Як стверджується, керівником всієї цієї організації є нардепутат України, ім'я якого в СБУ не називають. Під ним були три координатори, відповідальних за різні регіони. Під кожним з них – координатори нижчого рівня, які відповідають за дві області, і так далі.

 

На найнижчому рівні перебували місцеві жителі, які мали забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата.

 

СБУ має платіжні відомості групи з 151 округу в Полтавській області, де вказано 216 старших на виборчих дільницях і 3250 членів низових "десяток". На підставі них слідство припускає, що загалом в Україні в піраміду могли бути залучені понад 680 тисяч осіб.

 

Віктор Кононенко підкреслив, що багато членів піраміди безпосередньо пов'язані з Росією. Наприклад, у Вінницькій області відповідальним був громадянин Росії Володимир Рябий, який 2012 року був довіреною особою кандидата в президента РФ Володимира Жириновського. В Одеській області відповідальною була громадянка України Ганна Матюхіна, яка 2011 року працювала у виборчому штабі "Єдиної Росії", а 2012 року – в штабі Володимира Путіна. 

 

Крім того, як повідомляє УП, Віктор Кононенко продемонстрував відео, де окремі члени "виборчої піраміди" обговорюють суми для виплат, схему роботи, заходи безпеки та інше.

 

 

 

 

На відео, яке було представлене СБУ, перемови вели В. Ковалевський, С. Білошицький, В. Ходулін та невідомі особи.

 

Під час розмов вони обговорювали, коли і як мають проводитися агітаційні хвилі, скільки коштів виплачувати агітаторам.  Зокрема, обіцяли платити по 500-700 гривень, а на ділі заплатили по 300.

 

Також Ковалевський інструктував, як слід поводитися, якщо раптом буде допит, радив вивчити певні статті Конституції, які дозволяють не свідчити проти родичів і наполегливо просив знищити, закопати у лісі, всю документацію, яка може підтвердити протиправну діяльність, зокрема і на флешках.

 

Як повідомляла УМ, сьогодні у Запорізькій області ДБР з СБУ проводять обшуки за місцем проживання співробітника штабу ВО "Батьківщина". Про це заявив довірена особа кандидата в президенти Юлії Тимошенко Віталій Рябцев. Він наголошує, що відбуваються "масові обшуки у волонтерів штабу". 

 

"Ранок почався з обшуків. Співробітники Запорізької обласної прокуратури і СБУ проводять масові обшуки у волонтерів штабів Юлії Володимирівни Тимошенко", - написав Рябцев.